Bij PelserHartman zijn we continu op zoek naar de laatste innovaties en testen we nieuwe technologieën in de praktijk. We ontwikkelen nieuwe concepten, zodat we onze klanten betere oplossingen kunnen bieden. Op deze pagina staan producten en concepten die wij zelf ontwikkelden. De ideeën ontstonden tijdens projecten of in adviestrajecten. Vaak is ‘de pijn’ van een klant de aanleiding om te gaan zoeken naar een betere oplossing. Met deze 3D specials tot gevolg. 

Centrale maatvoering BIM

PelserHartman pleit ervoor dat Centrale Maatvoering een belangrijke rol krijgt binnen BIM, en met name in de uitvoering op de bouwplaats. Bij Centrale Maatvoering meten we op belangrijke momenten in het bouwproces delen van het gebouw 3D in. We leggen de relatie tussen de werkelijke situatie en het theoretisch 3D model. Daarnaast worden meetpunten nauwkeurig uitgezet, op basis van een in het werk gecontroleerd BIM-model. Zo werken alle partijen met de correcte maatvoering. Dit voorkomt verschillen in interpretatie die kunnen leiden tot hoge faalkosten.

Databeheer 

Wanneer je gaat werken met 3D scandata, krijg je automatisch te maken met hele zware databestanden. Voor één 3D model of pointcloud gaat het al snel om 100 Gigabyte, wat voor veel bedrijven te groot is om op de eigen server mee te werken. PelserHartman heeft hiervoor een oplossing, waarbij we:

  • Data bewaren op de server van PelserHartman 
  • Regelmatig back-ups maken
  • Data toegankelijk en bewerkbaar maken voor de klant en haar partners
  • Zorgen dat de bestaande situatie altijd en overal zichtbaar is 
  • Zorgen dat altijd de juiste versie klaarstaat 
  • Datagegevens/model op correctheid controleren  

Digitaal gebouwdossier

Aannemers zijn verplicht een digitaal gebouwdossier aan te leveren. Hierin is het bouw-, renovatie- of restauratieproces precies vastgelegd.  Zo kunnen aannemers bijvoorbeeld achteraf bewijzen dat het beton de juiste wapening bevat. PelserHartman zet haar kennis en apparatuur in voor het aanleggen van complete gebouwdossiers. We leggen elke stap vast in maat en beeld en zorgen voor een correct en volledig dossier aan het einde van het traject.  

3D verkoopdossier

Het 3D verkoopdossier mag bij de 3D specials van PelserHartman niet ontbreken. Wij maken deze dossiers, die bij de verkoop van een pand goed van pas komen. Potentiële kopers krijgen alle benodigde 2D- en 3D gegevens van het te verkopen gebouw, kunnen de werkelijke situatie digitaal bekijken en metingen verrichten in de pointcloud. Zo krijgen ze een beter en professioneel beeld van de mogelijkheden van het gebouw. Daarnaast leggen wij in het verkoopdossier informatie vast over oppervlakten en NEN2580-analyses.

Validatie pointclouds

Op het eerste gezicht zien alle pointclouds er min of meer hetzelfde uit; de kwaliteit beoordelen is daarom lastig. Bij een pointcloud van slechte kwaliteit werken automatiseringen niet, duurt het modelleren langer en bestaat er ook een grotere kans op verkeerde interpretaties.  PelserHartman geeft handvatten om op een eenvoudige manier de kwaliteit van de pointcloud te kunnen checken.

Norm 3D scanning 

In samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) werkt PelserHartman aan een kwaliteitsnorm voor 3D scannen en meetdata in het algemeen. Wij zien dat er steeds meer gewerkt wordt met pointclouds en BIM. Helaas zijn er bedrijven actief met weinig kennis van zaken, zodat de klant achterblijft met een onbruikbaar product. PelserHartman wil dit veranderen en komt daarom met een richtlijn voor de uitvraag van opdrachtgevers. Daarnaast werken we aan methodes om meetdata bij ontvangst te kunnen checken en valideren. Uiteindelijk moet dit ook resulteren in kwaliteitseisen voor pointclouds. Ervaar meer.

Meer weten? Bel ons

Wil je meer informatie over een van onze 3D specials of heb jij een speciaal project waar je onze hulp bij kunt gebruiken? Neem direct contact op. Bel naar 073-6135729 of stuur een mail naar [email protected].

PelserHartman