Home » Projecten » Efficiënt 3D inmeten Postkantoor Neude Utrecht

Efficiënt 3D inmeten Postkantoor Neude Utrecht

Het voormalige postkantoor aan de Neude in Utrecht heeft de door velen gedroomde nieuwe bestemming gekregen: het is de nieuwe locatie van de Centrale Bibliotheek geworden. PelserHartman meette het gebouw 3-dimensionaal in voor architect Rijnboutt en opdrachtgever a.s.r. vastgoedontwikkeling. De technische uitdaging: ‘efficiënt overdragen van hoofdmaatvoering’. Dit leidde tot een vertaling van de 3D-inmeting naar slimme 2D-doorsnedes in een 3D opzet waar het tekenpakket ArchiCAD mee kon werken.

In opdracht van eigenaar a.s.r. vastgoed ontwikkeling ontwierp Rijnboutt het plan voor de openbare bibliotheek in de centrale hal van het monumentale gebouw, aangevuld met retail en horeca verdeeld over de rest van het gebouw. Het budget voor de meetopdracht was niet groot en er was een extra uitdaging: we konden de complexe vormen van het gebouw wel 3D inmeten, maar de software van de architect – ArchiCAD – kon op dat moment in 2013 nog niet goed werken met 3D pointclouds.

Goed scanplan verlaagt meet- en tekenkosten

Het was voor de architect van groot belang om de werkelijke, vaak onzichtbare, bouwkundige lijnen goed te construeren. Een goed meetplan en bouwkundige analyse vond plaats, door hier en daar zaken te verwijderen. Belangrijke bouwkundige elementen werden zo zichtbaar en kwamen daarmee op de 3D-scan te staan. De aannemer verwijderde plafonds en aftimmerigen op aanwijzen van PelserHartman. Door deze uitgebreide voorbereiding kon het meetwerk snel en efficiënt uitgevoerd worden. We maakten enkel en alleen 3D inmetingen op de specifiek noodzakelijke plaatsen, waardoor een behoorlijke kostenreductie ontstond.

Zeer economische meetoplossing

“Alleen doen wat nodig is én enkel en alleen hoofdmaatvoering overdragen” vormden de kernbeginselen van het meetproject Postkantoor De Neude. PelserHartman maakte een plan om het postkantoor zeer efficiënt en met lage kosten in te meten. Wij hebben alleen de lastige, onmogelijke vormen ingemeten en daarmee grip gegeven op hoofdstructuur. ‘Hoofdmaatvoering overdragen’ was hier het sleutelwoord. Verder lag er een uitdaging in het inmeten en correct positioneren van de ‘verstopte’ tussenverdiepingen rondom het atrium.  Ook al werden veel zaken bewust niet ingemeten om kosten te besparen, doordat de laserscanner 360 graden rondom meet kwam er toch een zeer uitvoerig beeld van bijvoorbeeld kapconstructie en dakkapellen. Hierdoor konden later eenvoudig en snel op aanvraag extra doorsneden gemaakt worden. Verder hebben we door het 3D scannen van de buitenzijde van het gebouw ook meteen veel informatie verzameld over terrein en hoogtematen, en dat alles voor hetzelfde geld.

Postkantoor-de-neude-buitenkant

3D laserscanning gaf naast de noodzakelijke meting van de hal, installatieruimtes en buitenzijde ook informatie over het dak en het terrein.

3D model van 2D-doorsnedes op kritische punten

We hebben een alternatief product bedacht voor Rijnboutt omdat zij destijds niet konden werken met pointclouds. ArchiCAD – het tekensoftware pakket van de architect – kon enkele jaren geleden namelijk nog geen grote pointclouds aan. We hebben van de pointcloud een alternatief 3D model gemaakt dat samengesteld werd uit 2D-doorsnedes op kenmerkende plaatsen. Op basis van dit model kon Rijnboutt toch werken met betrouwbaarheid van een 3D meting die voortkwam uit een pointcloud.

Postkantoor-de-neude-3D-laserscan

De complexe vormen van de grote hal van Postkantoor Neude gevat in een pointcloud.

Pointclouds in ArchiCAD

De 3D-software voor tekenen en modelleren ontwikkelt zich op dit moment razendsnel. Iedere producent begrijpt het belang van de stap naar 3D en investeert daar flink in. De afgelopen maanden hebben we met Kubus ArchiCAD 19 getest. ArchiCAD 19 is de versie die onder andere gemaakt is voor werken met pointclouds. Onze praktijktest heeft uitgewezen dat het inladen van grote pointclouds inmiddels goed gaat. Heb je interesse in de overstap naar werken met pointclouds? Volg een van onze trainingen of neem contact op met Kubus als je werkt met ArchiCAD.

DeNeude_Utrecht

Afbeelding: nieuwe situatie Postkantoor aan De Neude. Bron: Rijnboutt.

Over Central Bibliotheek Postkantoor Neude

Het voormalige postkantoor aan De Neude is tussen 1919 en 1924 gebouwd naar een ontwerp van architect Crouwel. De oude bewoners – het postkantoor en KPN – hebben het pand inmiddels verlaten. Het rijksmonument krijgt nieuw functies: winkelen, eten, drinken, ontmoeten en vergaderen. De opvallendste invulling is de nieuwe Centrale Bibliotheek aan de kant van de Neude, waar de imposante hal zit. In de bibliotheek zullen ook enkele horecavestigingen zitten. Aan de zijde van de Oudegracht en in het souterrain wordt een aantal grote winkels ondergebracht.

PH BLOG

NIEUWSTE BLOGPOSTS IN KENNISBANK

 • Monitoring verzakking molen in Goes

  De molen van Goes staat scheef en het gebouw is toe aan restauratie. Rothuizen Architecten maakt de restauratieplannen en schakelde PelserHartman in voor een volledige 3D inmeting en monitoring van het monument. Wij brachten de molen in kaart met 3D... Monitoring

 • Meelfabriek Leiden: Pointcloud voor...

  De Meelfabriek in Leiden krijgt een nieuwe bestemming. De oude gebouwen van het industriële complex worden omgebouwd tot woonruimtes, kantoren, restaurants en meer. PelserHartman bracht de panden van dit rijksmonument in kaart met 3D scanners. De scandata

 • 3D scannen Zoo Antwerpen voor restauratie...

  De historische Wintertuin van de Zoo Antwerpen is toe aan restauratie. PelserHartman maakte daarom een 3D scan van deze tuin. We leverden orthofoto’s van dit mooie stukje erfgoed die de basis vormen voor de restauratieplannen van Patine architecten. 3D

 • PelserHartman België: Monitoring en 3D...

  PelserHartman heeft sinds 1 maart 2019 een tweede vestiging in België. Ons nieuwe kantoor is gespecialiseerd in monitoring, deformatieanalyses en 3D scanning en richt zich op de Belgische en Nederlandse markt. Inmiddels hebben we een aantal mooie projecten achter