De techniek van 3D scannen is zeer geschikt om beelden in kaart te brengen. Op basis van de scandata kan een beeld exact gereconstrueerd worden. PelserHartman heeft in de loop van de jaren veel geëxperimenteerd met de juiste methode om beelden zo goed mogelijk in kaart te brengen. Zo maakten wij enkele jaren geleden een 3D laserscan van het beeld “De Waterjongen” in Zaltbommel.
3D Laserscan beeld De Waterjongen
Wij vroegen ons af wat de meerwaarde zou zijn van het 3D inscannen van beelden en kunstwerken. De eerste scantest maakten wij op het strand van Zaltbommel. Daar staat een beeld van enkele meters hoog. Door deze omvang is het niet mogelijk om het hele beeld accuraat in te scannen met enkel en alleen een handscanner. De relatieve maatvoering zou in dat geval te ver afwijken. Daarom brachten wij in eerste instantie de grote lijnen van het beeld in kaart door gebruik te maken van de C10 van Leica.

De Waterjongen Zaltbommel
Algemene info over het beeld:
- Standbeeld Waalkade
- Kunstenaar Marcel Smink
- Jaar: 1998
- Titel: De Waterjongen
- Techniek: gewapend aluminium
- Symboliek: Het beeld geeft met zijn linkerhand de hoogte aan waarop de waterkering van Zaltbommel is ontworpen: 8.87 m + NAP.

3D scan beeld met handscanner
Inmiddels kan PelserHartman beelden ook heel goed in kaart brengen met hoge resolutie handscanners. Een zeer hoge nauwkeurigheid voor professionele toepassingen is met 3D handscanners alleen te bereiken in combinatie een coördinaatmeetmachine (CMM). Deze meetsystemen worden ook wel lasertrackers genoemd. De lasertracker plaatst de informatie uit de scandata op de juiste plek in een coördinatensysteem. Hierdoor kunnen wij zeer nauwkeurige scandata leveren. Deze data is onder meer geschikt voor reconstructies, mocht er iets met het beeld gebeuren.

Meer weten?
Wil je meer informatie over het 3D laserscannen van beelden of heb je een project waarbij je onze hulp kan gebruiken? Neem dan contact op.