Deze pagina gaat over project Nieuw-Erenstein te Kerkrade. De boerderij werd ingemeten met 3D laserscanners voor het maken van een Revit model. We geven ook enige informatie over het omzetten van pointcloudbestanden naar werkbare files voor Revit.
Hoeve Nieuw-Erenstein
Nieuw-Erenstein ligt ten noordwesten van Kerkrade op de westelijke helling van het dal van de Anstel. Deze achttiende-eeuwse hoeve werd gebouwd op het leengoed Onderst-Dengenbach dat tot het landgoed Erenstein was gaan behoren. De hoeve kreeg de naam Nieuw-Erenstein ter onderscheiding van het oude kasteel. In 1967 heeft de gemeente Kerkrade de hoeve met bijbehorende gronden gekocht. Een deel van de grond is in gebruik door het industrieterrein Dentgenbach.
3d laserscannen Nieuw-Erenstein voor restauratie
De gemeente Kerkrade en Stadsherstel Limburg gaven PelserHartman de opdracht om boerderij Nieuw Erenstein 3D in te meten met laserscanners. De meetwerkzaamheden hebben als doel ‘het overdragen van maatvoering’ en geven een goede basis voor het maken van een 3D Revit model. Het model dient vervolgens als basis voor het maken van een restauratie en gebrekenplan. Restauratiearchitect dhr. Karl Pesch-Konopka zal dit plan uitvoeren.
Pointclouds als RCS file voor Revit
Het product van 3D laserscanning is een wolk van punten. We noemen dit ook wel een pointcloud. De kwaliteit en het soort puntenwolk van boerderij Nieuw Erenstein is zodanig dat deze gebruikt kan worden voor tekenen in Autodesk Revit 2013 en hogere versies.
De puntenwolk werd in dit geval geleverd als een geregistreerde puntenwolk in *.rcs-formaat. Het betreft hier een Autodesk Recap file. Het originele scanfile (in dit geval een IMP, gemaakt in Cyclone) wordt geëxporteerd als *.pts file. Dit file kan geïmporteerd worden in Revit maar wordt tijdens het importeren wel door Revit omgezet in een *.rcs file.
Lees meer over pointclouds in tekenprogramma’s van Autodesk op de pagina Point cloud in Revit, Autocad en Recap.
Trueview om laserscandata te bekijken
We maakten ook een 3D trueviewer van de Hoeve. Een grote meerwaarde van een inmeting met laserscanners is de mogelijkheid om 3D viewers en een ‘trueview’ te maken. Zonder één lijn op papier te zetten kan de bestaande situatie al op kantoor bekeken worden als een soort fotorealistisch 3D ruimteboek. Men kan de maten al globaal meten en bestanden koppelen aan het 3D model. Kijk voor meer informatie hierover op de pagina 3D-viewers en truview.
Lastige klus toch binnen één dag geklaard!
Het viel niet mee om deze deels vervallen boerderij in te meten. Het betreft hier een boerderij met veel vleugels deels overwoekerd door platen en bomen. Dat bemoeilijkte het 3D laserscannen van Nieuw-Erenstein. Toch zijn we erin geslaagd om de volledige buitenzijde en het hoofdtrappenhuis in één dag volledig 3D in kaart te brengen. We hebben voor deze job twee verschillende scanners ingezet. De Leica C10 was zeer goed inzetbaar voor de buitenzijde van het complex. De scanner maakt met relatief weinig posities op grote afstand mooie en goede meetpunten met weining ruis. De Z+F scanner 5006h werd ingezet in het binnenhof en in het trappenhuis. Deze scanner had op de bewuste regenachtige meetdag wat voordelen boven de C10. De 5006h heeft namelijk niet zo veel last van de regen.