Home » Projecten » 3D scan Heilig Hart kerk Boxtel

3D scan Heilig Hart kerk Boxtel

De Heilig Hart van Jezus kerk in Boxtel is verkocht en krijgt een nieuwe bestemming. Eigenaar Michel de Groot heeft het Rijksmonument de nieuwe naam Sacre Coeur gegeven en wil het gebouw ombouwen tot onder meer tien woningen en een horecaruimte. Een zeer uniek project waar PelserHartman graag aan meewerkt. Wij maakten daarom een 3D scan van de Heilig Hart kerk en brachten daarmee de bestaande situatie in kaart.

Heilig Hart kerk Boxtel

Verbouwing Sacre Coeur Boxtel

De kerk in Boxtel was al sinds 2015 niet meer in gebruik en stond sinds die tijd te koop. “Ik was op zoek naar een groot gebouw waar ik lofts in kon maken”, vertelt ondernemer Michel de Groot. “Op Funda vond ik de kerk in Boxtel.” De Groot kocht de kerk en is nu druk bezig met de plannen voor de herbestemming en verbouwing.

De verbouwing van het voormalig kerkpand in Boxtel is een flinke klus. Zo moeten er tien appartementen worden gerealiseerd en komt er op de begaande grond een horecagelegenheid en een aantal multifunctionele ruimtes. De Groot wil dat zoveel mogelijk elementen van de oorspronkelijke kerk, zoals de gewelven en de glas-in-loodramen, behouden blijven. Kijk op de site van Sacre Coeur voor alle ontwikkelingen.

Heilig Hart van Jezus kerk

De Heilig Hart van Jezus kerk in Boxtel werd gebouwd tussen 1899 en 1901 in een neogotische bouwstijl. Ruim honderd jaar lang deed het gebouw, dat inmiddels een rijksmonument is, dienst als kerk. Twee kerken was echter te veel voor het teruglopende aantal kerkbezoekers in Boxtel, daarom werd in 2015 de kerk ontwijd en te koop gezet.

3D scan Heilig Hart kerk/Sacre Coeur Boxtel

“Er zijn wel oude papieren tekeningen van de kerk, maar niemand kan mij vertellen of die wel kloppen”, legt De Groot uit. 3D laserscanning kan snel een waarheidsgetrouw beeld van de bestaande situatie verschaffen. De ondernemer uit Waalre ging zoeken op het internet en kwam zo bij PelserHartman terecht. “Het anti-verkooppraatje van Jeroen Pelser heeft mij uiteindelijk overtuigd”, grapt De Groot.

pointcloud 3D scan heilig hart kerk

Pointcloud van interieur Heilig Hart kerk in Boxtel

PelserHartman bracht het interieur en exterieur van de kerk 3D in kaart. Daarmee zijn meerdere vliegen in een klap geslagen. De pointclouds van de kerk kunnen niet alleen dienen als basis voor de architecten, ook kan op basis van het model straks bijvoorbeeld worden berekend of bepaalde staalconstructies, die nodig zijn voor de bouw van de appartementen, wel in de kerk passen. Dit laatste wordt ook wel clash detection genoemd.

Meshing voor architect

Omdat de architect van het project niet kan werken met pointclouddata, heeft PelserHartman een deel van de pointclouds verwerkt tot meshes. Zo hoeft de architect de dubbel gekromde vakken, die erg moeilijk te modelleren zijn, niet meer zelf te tekenen of modelleren.

mesh gewelven Heilig Hart kerk

Meshing van de gewelven van de Heilig Hart kerk op basis van 3D scandata

Leica Truview Enterprise

Zelf een kijkje nemen in de kerk? Dat kan! Met deze online viewer kun je visueel door de kerk lopen.

Screenshot van Leica Truview Enterprise. Klik op de afbeelding om direct de kerk te bekijken.

3D inscannen van kerken

PelserHartman brengt regelmatig kerken en (rijks)monumenten met behulp van 3D laserscantechnieken in kaart. Zo brachten we onder meer de toren van de Stevenskerk in Nijmegen in kaart vanwege een restauratie en documenteerden we de Grote Kerk in Alkmaar. Lees meer over het inscannen van kerken en kloosters.

Meer weten?

Heb je een project waar je onze expertise bij kunt gebruiken? Of wil je graag meer informatie? Bel direct naar +31 73-6135729 of mail ons op [email protected].

PH BLOG

NIEUWSTE BLOGPOSTS IN KENNISBANK

  • Er is veel te winnen met het inzetten van 3D scantechnologie voor ingenieursbureaus, machinebouwers en fabrieken. Daarom ontwikkelden we in samenwerking met Leica Geosystems een uniek aanbod speciaal voor bedrijven die werken in of voor de industrie. Schrijf je in en

  • Opleiden voor de markt van de toekomst Steeds meer bedrijven in Nederland maken de overstap naar BIM. Sinds 2014 is er een unieke Avans+ opleiding die opleidt tot BIM-engineer. Jeroen Pelser, directeur innovaties bij PelserHartman, is een van de docenten van de

  • PelserHartman heeft sinds 1 maart 2019 een tweede vestiging in België. Ons nieuwe kantoor is gespecialiseerd in monitoring, deformatieanalyses en 3D scanning en richt zich op de Belgische en Nederlandse markt. Inmiddels hebben we een aantal mooie projecten achter

  • Ons succes schuilt in de mensen die bij ons werken! Om hen een gezicht te geven, stellen we nieuwe medewerkers van PelserHartman aan je voor. Deze keer de uit Zuid-Afrika afkomstige Lodi Crause. Hij is 24, woont pas 3 maanden in Nederland, komt elke dag met de trein