Groots industrieel erfgoed registreren, bewaren en een plek geven. Een uitdagende opdracht voor PelserHartman. In het kader van het Vlaamse onderzoeksproject ‘Duiken in de machine’ werd een roedenweefgetouw van meer dan 60 jaar oud 3D ingemeten. Bij deze 3D scan van dit stukje industrieel erfgoed komen moderne technieken en oude tradities samen.
Roedenweefgetouw Weverijmuseum Geldrop
Het roedenweefgetouw uit de jaren ’50 is speciaal gemaakt voor het weven van meubelstoffen. Het is geproduceerd in een atelier in het Vlaamse Deerlijk, nabij Kortrijk. Dit was destijds het hart van de grootste tapijtregio van Europa. In de jaren ’90 kwam het weefgetouw in het Weverijmuseum in Geldrop terecht. Hier werden nog lange tijd demonstratie mee gegeven. Omdat het getouw nu niet meer in werking is, wil het museum het stuk ergens anders onderbrengen.

3D scannen van het roedenweefgetouw in het weverijmuseum in Geldrop
De zoektocht naar een nieuwe plek was niet makkelijk. Een groot weefgetouw met honderden onderdelen en een zware gietijzeren voet, daar vind je niet zomaar een nieuwe locatie en eigenaar voor. Hierdoor dreigde er ook een bijzondere traditie verloren te gaan. Het getouw is gebouwd vanuit een ambachtelijke traditie. Tekeningen of plannen zijn er dus niet. Verdwijnt het getouw, dan verdwijnt ook 60 jaar oude kennis.
3D scan industrieel Erfgoed
Gelukkig pakte het Vlaamse onderzoeksproject ‘Duiken in de machine’ van Texture in Kortrijk de machine op als case-study. Ze deed dit samen met de erfgoedcel erfgoed zuidwest. Zo was het idee het getouw zo goed mogelijk te documenteren en de werking te vatten. Mocht het getouw dan gedemonteerd of zelfs vernietigd worden, kan altijd de werking nog gereconstrueerd worden. Zo leverde PelserHartman een bijdrage aan het behoud van dit industrieel erfgoed.

Screenshot van het roedenweefgetouw in het Weverijmuseum in Geldrop
PelserHartman scande het weefgetouw 3D in. De uitgebreide pointcloud en haar afgeleiden, zoals orthofoto’s als bijna virtuele doorsnedes van het getouw, geven een gedetailleerde opname van het gehele weefgetouw. Zodoende is het mogelijk de werking van het getouw te reconstrueren. Daarnaast kan het museum het weefgetouw ook virtueel demonstreren. De data zijn beschikbaar, vrij van creative commons, voor iedereen met interesse in het weefgetouw of industrie.

Orthofoto van 3D scan Roedenweefgetouw
Film pointcloud Weverijmuseum Geldrop
PelserHartman bracht naast het weefgetouw ook de rest van het interieur van het Weverijmuseum in Geldrop in kaart. Een kort filmje van de gekleurde pointclouds is hier te zien.
3D scannen inzetten voor behoud van erfgoed
PelserHartman heeft veel ervaring met het gebruik van 3D laserscannen in het behoud van industrieel erfgoed. Andere projecten zijn onder meer:
Ook industrieel erfgoed inmeten voor documentatie of herbestemming? Bel +31 73 613 5729. Wij helpen je graag aan een goede basis.