PelserHartman maakte een 3D scan van het Kruithuis in ‘s-Hertogenbosch. Aanleiding van deze opdracht is de door het Bosch Architectuur Initiatief (BAI) uitgeschreven prijsvraag ‘Reset het Kruithuis’. Zowel architecten als leken werden uitgedaagd om een nieuwe bestemming voor het zeshoekige gebouw te verzinnen en een ontwerp voor de herbestemming te maken.
Het Kruithuis stond aardig in belangstelling, met 71 ingezonden ontwerpen. De prijsvraag ‘Reset het Kruithuis’ is uiteraard gericht op het totale behoud van het 17e eeuwse vestingwerk. Als uitgangspunt voor het ontwerp zijn de producten (globale maquette, plattegronden, doorsneden, aanzichten en Truviewer) van PelserHartman gebruikt. We hebben hiervoor het gebouw met een 3D scanner ingescand.
3D scan Kruithuis Den Bosch
PelserHartman maakte een volledige 3D scan van het Kruithuis. Wij maakten van de gelegenheid gebruik om samen met Leica Geo-systems nieuwe laserscantechnieken te testen. We maakten vervolgens 3D-viewers en tekeningen van het terrein en de gebouwen. Iedereen kan het kruithuis 3D bekijken en zelf de maten meten die men wil weten.
Film BAI over prijsvraagproject Kruithuis
Bekijk meer bouwfilms op het youtubekanaal Bouwfilms van PelserHartman.
Locatie van het Kruithuis in Den Bosch
Het terrein van het Kruithuis ligt op de hoek van de Citadellaan en de Zuid Willemsvaart te ‘s-Hertogenbosch. PelserHartman bracht de bouwdelen in kaart zoals hieronder aangegeven. We maakten verschillende producten die gebruikt kunnen worden door de architecten die deelnemen aan de prijsvraag die het BAI uitgeschreven heeft in het kader van het thema ‘Reset the City’. Zo maakten wij een full scan met true-viewer en een 3D visualisatie van het terrein met de bouwblokken. Daarnaast maakten we 2D onderleggers van het hoofdgebouw oftewel ‘Het Kruithuis’.
Geschiedenis Kruithuis Den Bosch van de 17e eeuw tot nu
Download en bekijk de uitgebreide tijdlijn van het Kruithuis door op onderstaande link te klikken.
Inzending CZAPLA architecten
Kort geleden zijn wij in contact gekomen met Czapla Architecten, een van de inzenders van de prijsvraag ‘Reset het Kruithuis’. Dit jonge, ambitieuze bureau richt zich naast het ontwerp van woningen op utilitaire, commerciële en maatschappelijke gebouwen. Inmiddels heeft het bureau ruime ervaring opgedaan in het ontwerpen van grootschalige interieurs, nieuwbouw, verbouw en renovaties. Voor meer informatie over de het bureau en de projecten verwijzen wij u graag door naar de website van Czapla.
Het ontwerp van Czapla is naast de bebouwing gericht op het gebruik van de buitenruimte rondom het Kruithuis. Door het Kruithuis een open karakter te geven ontstaat een fraaie wisselwerking met de buitenruimte. Het hoogteverschil in het terrein refereert naar het voormalige waterniveau. Daarnaast dient het terrein als functioneel element. De trappen worden gebruikt als tribune, speel- en recreatieruimte en zijn een algehele aandachttrekker voor passerend publiek.
Ontwerp CZAPLA architecten
Bekijk hier de verschillende views van het ontwerp dat Czapla architecten maakte voor het Kruithuis.
(Klik op de tekst om de pdf te openen).
Technology & Environment in Den Haag
Herbestemming tot hotel Kruithuis
Een groep studenten van de opleiding Technology & Environment in Den Haag heeft een herbestemming van het Kruithuis in ‘s-Hertogenbosch tot hotel voor ogen. Zij hebben Het Kruithuis uitgekozen als afstudeerproject. PelserHartman ondersteunt de groep om het studieproject tot een werkelijk haalbaar plan te smeden.
Werkblad Mo-coëfficiënt
In de afgelopen weken werd het werkblad Mo-coëfficiënt gemaakt. Het doel van dit Werkblad is om de monumentale waarde van het Kruithuis te onderzoeken en uit te kunnen drukken in cijfers. Deze cijfers zullen later in het DuMo-profiel worden ingevuld samen met de uitkomst van Greencalc, om op deze manier een label Milieu Index Gebouw te kunnen geven. De monumentale waarde en de aanraakbaarheid van het Kruithuis worden onderzocht. Dit heeft namelijk grote invloed op de maatregelen die genomen kunnen worden om een duurzaam Rijksmonument te kunnen herbestemmen en om er een hoger label Milieu Index Gebouw aan toe te kunnen kennen na de herbestemming ten opzichte van de huidige situatie.
Excursie Kruithuis met bouwhistoricus
Het werkblad Mo-coëfficiënt is kritisch onder de loep genomen door bouwhistoricus Mark Bimmel die naast zijn functie bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch ook zijn eigen bureau heeft. Het maken van een historische waardestelling is een specialistisch stukje werk en je moet erg veel ervaring hebben om een goed werkblad Mo-coëfficiënt te kunnen maken. Mark had veel opmerkingen en we besloten daarom om samen met hem een bezoek af te leggen aan het Kruithuis zodat hij ter plekke toelichting en uitleg kon geven over de bouw van het Kruithuis en de historische waardestellingen.
Enkele interessante bouwhistorische feiten
Met bouwhistoricus Mark Bimmel werd een bezoek afgelegd aan het Kruithuis, zodat hij ter plekke toelichting en uitleg kon geven over de bouw van het Kruithuis en de historische waardestellingen. Het maken van een historische waardestelling is een specialistisch stukje werk en je moet erg veel ervaring hebben om een goed werkblad Mo-coëfficiënt te kunnen maken. De volgende voorbeelden geven een indruk van de zaken die tijdens de excursie aan het licht kwamen en van de toegevoegde waarde van een bouwhistoricus bij een herbestemmingsproject zoals het kruithuis.
Blind-nissen zijn spaarbogen
De blind nissen die wij hadden omschreven worden spaarbogen genoemd. Spaarbogen werden destijds gemaakt om in metselwerk te kunnen besparen. Deze spaarbogen waren mogelijk in dit Kruithuis omdat dit Kruithuis heel dicht op de stadswallen was geplaatst. Het Kruithuis was daardoor redelijk moeilijk te raken.
Kruithuis was Kruittoren
Het “Kruithuis” werd vroeger ook wel “Kruittoren” genoemd. Het Kruithuis stond toen namelijk een stuk hoger. Tegenwoordig is het maaiveld flink verhoogd rondom het “Kruithuis” waardoor dit niet meer zo goed te zien is.
Scheuren in balken Kruithuis
De scheuren die we in de balken hebben geconstateerd zullen weinig effect hebben op de sterkte van de balken. Het zijn scheuren die vanuit de kern naar buiten lopen door het drogen van het hout ( een natuurlijk proces ). Tegenwoordig wordt de kern van de boom niet meer gebruikt om het scheuren tegen te gaan. Soms lijken de scheuren te golven in de lengte van de balk. Dit komt doordat een boom soms op één kant meer wind heeft gevangen dan aan de andere kant.
Dubbel glas in Kruithuis
De kozijnen zijn gemaakt van loofhout (waarschijnlijk Eikenhout). De sponningen zijn origineel maar de draaiende delen zijn al eens vervangen en dus minder monumentaal. Het toepassen van dubbel glas is daarom wellicht een mogelijkheid.
Binnenplaats had serre
De gedeeltes die al eens zijn veranderd of opnieuw zijn verbeterd kunnen makkelijker worden aangepast. Vroeger heeft er in de binnenplaats een serre gestaan. Er is goed te zien dat er op de plek van de serre een stuc laag heeft gezeten en die is er later afgebikt. De sporen van het bikken zijn goed te zien. De gaten boven in het metselwerk zijn voor de oplegging van spanten of om de Hollandse spanten te ventileren. In het metselwerk is goed te zien waar de gordingen voor de serre hebben gezeten. Je ziet de bakstenen die er later bijgezet zijn.
Functie Kruithuis
Het verhaal dat het Kruithuis is gebouwd vanwege een brand in een kruitopslag is niet correct. Ook na de bouw van het “Kruithuis” lag het kruit nog steeds verspreid omdat het te gevaarlijk was om alles op één plek te bewaren. Het Kruithuis hoort al vanaf het begin bij de verdedigingswerken. Na de aanleg van de Zuid-Willemsvaart is de functie van militaire post niet veranderd.
Impressie Hotel Kruithuis
Hieronder zie je een afbeelding die een goede indruk geeft van de nieuwe situatie die we voor ogen hebben. Op de afbeelding daaronder is de stedebouwkundige voorstelling te zien.
Meer van dit soort berichten ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je iedere week de nieuwste berichten over projecten, meettechnieken, innovaties in hard- en software en meet- en tekenmethoden!