Het monumentale kloostercomplex Onze Lieve Vrouw ter Eem wordt gerestaureerd en herbestemd naar een mix van wonen, zorg, werken, leren en ontspanning voor jong en oud. Het complex is gedeeltelijk al gerestaureerd en in gebruik genomen door onder andere het Nationaal Restauratie Centrum oftewel het NRC. PelserHartman bracht de overige delen (12000 M2) van het klooster in kaart. We voerden de 3D inmeting uit en maakten een Archicad model LOD300 voor de aannemer Plegt Vos. Het klooster is voor ons een bekende omgeving want PelserHartman geeft toevallig ook de cursus Digitale Meettechnieken van het NRC op deze locatie!
ARCHICAD VS REVIT
Twee van onze Archicad modelleurs werkten aan dit project. Zij gebruikten de pointcloud als onderlegger voor het modelleerwerk. Het werken met Archicad had in dit project een aantal grote voordelen boven het modelleren in Revit. Modelleur Tom vertelt het als volgt: “In Archicad kun je beter ‘boetseren’. Het tekenpakket heeft namelijk handige functies om modellen te maken van de organische vormen van ornamenten en sluitstenen. In Revit is het heel wat lastiger om ‘Land van Laaf’-achtige vormen tot solid models te maken”.
Vloervlakheidsanalyse of “heatmap”
Archicad kent echter ook wat nadelen. Zo is het analyseren van schuintes en scheefstanden wat lastiger. Het is niet mogelijk om middels het maken van verticale snedes te zien in hoeverre de pointcloud afwijkt van het model. De pointcloud die ‘door het model van de vloer loopt’ wordt in Archicad namelijk onzichtbaar gemaakt. Hierdoor zijn af- of oplopende vloerdelen lastiger te modelleren. Revit komt op dit vlak beter uit de verf. Hierin zijn zowel de doorsnede van de pointcloud als de doorsnede van het model beiden goed te zien. Hierdoor wordt de relatie tussen die twee vormen snel duidelijk. Om grip te krijgen op de vloervlakheid hebben wij voorafgaand aan het modelleren de bekende kleurenkaarten of deformatiekaarten gemaakt. Hierdoor krijgen we snel grip op het verloop van de vloer.
Samenwerken met BIM collab
De software BIM collab heeft een belangrijke rol gespeeld in dit project. Zo was het bijvoorbeeld mogelijk dat onze model-controleur Berend zijn collega’s kon ondersteunen door hun modellen regelmatig te controleren. Dat kon hij doen in Revit, terwijl de modellen werden gemaakt in Archicad. BIM collab is hiervoor een hele behulpzame tool.
3D model Archicad LOD300 op basis van pointclouds
De werkzaamheden van PelserHartman bestonden uit het maken van een 3D Archicad model op basis van de door PelserHartman gemaakte pointclouds. De modelleurs verwerkten de inmeting tot een 3D ARCHICAD LOD300 model conform de PELSERHARTMAN ILS, oftewel Informatie Leverings Specificatie. Deze kun je downloaden op deze website. Wij leverden naast een ARCHICAD 23 bestand ook het IFC-model. Voorafgaand aan de start van het modelleren voeren wij altijd een scheefstandanalyse uit. In overleg met de opdrachtgever bepalen we of en in welke mate we gevels en vloeren schuin of scheef tekenen.
Cursus Digitale Meettechnieken NRC
Wil jij helemaal op de hoogte zijn van de nieuwste digitale technieken die gebruikt worden om monumenten in kaart te brengen en te restaureren? En wil je weten hoe je de enorme hoeveelheid data die gegenereerd wordt optimaal voor je kunt laten werken? Of ben je op zoek naar concrete handvatten om scheefstanden van monumentale panden te voorkomen? In opdracht van het Nationaal Restauratie Centrum (NRC) ontwikkelen Jeroen Pelser van PelserHartman en Tommy van Beem van aannemingsbedrijf Nico de Bont de cursus ‘Digitale Meettechnieken’ voor het NRC over digitalisering in de monumentenzorg. Lees verder op de pagina ‘PelserHartman en Nico de Bont ontwikkelen samen met het NRC een cursus over digitalisering in de monumentenzorg’.