Museum Catharijneconvent koos PelserHartman uit om het Utrechtse museum in kaart te brengen. We zijn blij dat we dit mooie complex mogen toevoegen aan onze ‘collectie’ musea. Natuurlijk trokken we graag weer alles uit de kast voor dit bijzondere project. Onze scanoperators en 3D-modelleurs waren afgelopen maanden hard maar enthousiast aan het werk. Ze maakten betrouwbare pointclouddata met high-end laserscanners en een BIM model LOD300. We bedanken het museum en Anja In ’t Velt – de Groot voor het gestelde vertrouwen.
Samen een goed doordacht plan maken
In februari dit jaar maakten we het plan om het monumentale museumcomplex in kaart te brengen. Dit deden we natuurlijk in nauwe samenwerking met de mensen van het museum. Hierbij staat het einddoel bij ons altijd centraal; datgene doen en maken dat nodig is voor plannenmakers en de ontwerpende partijen. Het BIM model moest de goede basis zijn voor bureau KAAN Architecten.
3D scans en viewers als basis
Begin maart startten de scanwerkzaamheden en eind mei kon het 3D model worden opgeleverd. Het werk bestond uit verschillende onderdelen die op verschillende manieren werden uitgewerkt. De basis-inmeting werd uitgevoerd met Leica-scanners. Dit leverde nauwkeurige coördinaten in de vorm van een puntenwolk. Daarnaast maakten we foto-opnamen tijdens het scannen waardoor een gekleurde pointcloud gemaakt kon worden. Deze data werd ook gebruikt voor het maken van 360-graden panorama foto’s en twee verschillende 3D viewers.
Een 3D BIM REVIT model als eindproduct
Maar het grootste en belangrijkste eindproduct was het 3D REVIT model dat gemaakt werd op het detailniveau LOD 200 waarbij de monumentale gevels werden uitgewerkt op het niveau LOD 300. Met de twee verschillende viewers konden zowel de pointclouddata als ook de bolfoto’s, online en offline bekeken worden. Het betreft hier de viewers Leica Jetstream en Cyclone Enterprise.
Een nieuw ontwerp voor het museum
Museum Catharijneconvent besloot in 2021 op zoek te gaan naar een architect voor een grootschalige verbouwing. Dit vanwege de groeiende belangstelling voor het museum en om het museum klaar te maken voor de toekomst. Met de verbouwing wil het museum een gedroomde nieuwe collectiepresentatie maken voor het onderwijs (samen met tentoonstellingsontwerper OPERA Amsterdam), meer tentoonstellingen presenteren, verduurzamen en niet in de laatste plaats het prachtige complex in de etalage zetten. KAAN Architecten is door het museum gekozen om het ontwerp te maken voor de verbouwing. Zij presenteerden, in een vol Tivoli Vredenburg, een visie waarin het monument en de nieuwe architectuur elkaar optimaal versterken. Het museum werkt momenteel aan de doorontwikkeling van het ontwerp.
Meer weten over scannen en modelleren?
Wil je meer weten over 3D scannen en modelleren met pointclouds? Lees dan verder op de speciale portaalpagina 3D scannen en modelleren. Vandaaruit kun je weer doorklikken naar verschillende onderwerpen rondom het scannen en werken met pointclouds. Ook vind je daar knoppen die toegang geven tot formulieren waarmee je offertes kunt aanvragen. Heb je al een project en wil je meteen een offerte aanvragen? Klik dan hier.