De voormalige strafgevangenis aan de Havenstraat in Amsterdam wordt de nieuwe huisvesting van de British School Amsterdam. Atelier PRO, Van Hoogevest Architecten en Buro Sant en Co kregen de opdracht om deze herbestemming te realiseren. PelserHartman werd gevraagd om de gevangenis 3D in te scannen. De architecten verwerken de pointclouds zelf tot een 3D model.
Gevangenis wordt British school of Amsterdam
Atelier PRO heeft samen met Van Hoogevest Architecten en Buro Sant en Co de opdracht voor de British School Amsterdam gewonnen. The British School of Amsterdam (BSA) is momenteel op drie verschillende plekken in Amsterdam gehuisvest. Voor de toekomst wil BSA over één gebouw beschikken waarin de verschillende vier scholen (Early Years, Infant, Junior and Senior) samenkomen. Bij voorkeur een gebouw met karakter en historie. Deze wens hebben ze gerealiseerd met de aankoop van de voormalige strafgevangenis aan de Havenstraat 6. Dit gebouw is ontworpen en gebouwd in de periode 1888 tot 1891 naar ontwerp van W.C. Metzelaar, rijksingenieur-architect voor gevangenisgebouwen. De BSA verwoordt de opgave voor ons als architecten zeer beknopt als volgt: “De functie van het gebouw waar iedereen uit wil om te draaien naar een school waar iedereen wil blijven”. (Bron: website Atelier Pro).
Grip op maatvoering door 3D scan gevangenis
Maten in het werk te controleren?
Natuurlijk zijn er weer eens geen correcte tekeningen van de bestaande situatie beschikbaar. Maar stel voor dat deze er wel waren, dan hadden we waarschijnlijk nog steeds niet genoeg informatie om een correct 3D model te maken. Een goede maatvaste 3D onderlegger staat bij herbestemming aan de basis van een goed ontwerp. Maar moeten we wel een 3D scan van de gevangenis maken met dure laserscanners? Zo’n gebouw heeft toch ontzettend veel repeterende vormen en een symmetrische opbouw? Allemaal hele logische vragen en veronderstellingen natuurlijk.
Wij weten inmiddels wel dat ook dit soort gebouwen vol zit met verassingen en ogenschijnlijke symmetrie. Bij traditionele meetmethoden maken we zelf met onze eigen ogen beslissingen inzake symmetrie, repetitie en scheefstanden. De kwaliteit van een dergelijke inmeting wordt bepaald door de vaardigheden en scherpte van de persoon die meet op locatie. We hopen dat hij of zij een goede dag heeft en niet met het verkeerde been uit bed is gestapt. Wie steekt zijn hand in het vuur voor de maatvoering? Niemand.
3D scan gevangenis: Duurzaamheid bij inmeten
Wat we doen, moeten we meteen goed doen. Ook in het land van meten en scannen bestaat het begrip duurzaamheid. Daarbij hoeven we ons bij veel projecten niet meer af te vragen wat de beste en de goedkoopste methode is. Natuurlijk is dat 3D scanning, als je maar werkt met goed gereedschap en dus high-end scanners. De belangrijkste hoofdmaatvoering van een gebouw zoals de voormalige gevangenis is binnen enkele dagen volledig en zeer accuraat vastgelegd. Wat ons betreft mag het nieuwe inbouwpakket en de kozijnen geprefabriceerd worden op basis van onze data. Daar steken wij de handen graag voor in het vuur!
Ook 3D scannen?
Kun je onze hulp gebruiken bij jouw project? Dat kan! Neem direct contact met ons op. Wil je liever zelf leren werken met 3D scanners? Wij bieden verschillende soorten trainingen aan voor mensen met en zonder voorkennis.