Home » Projecten » Meelfabriek Leiden: Pointcloud voor controle 3D model

Meelfabriek Leiden: Pointcloud voor controle 3D model

De Meelfabriek in Leiden krijgt een nieuwe bestemming. De oude gebouwen van het industriële complex worden omgebouwd tot woonruimtes, kantoren, restaurants en meer. PelserHartman bracht de panden van dit rijksmonument in kaart met 3D scanners. De scandata (pointcloud) gebruikt architect Studio Akkerhuis voor de controle van het bestaande 3D model van het complex.

3D scanner Meelfabriek Leiden

PelserHartman maakte een 3D scan van de gebouwen van de oude meelfabriek

Herbestemming industrieel erfgoed

De Meelfabriek in Leiden werd gebouwd aan het einde van de 19e-eeuw en was in de periode na de Tweede Wereldoorlog een van de grootste van Nederland. De fabriek moest in 1988 de deuren sluiten, daarna stonden de panden lange tijd leeg. Nu krijgt dit stukje industrieel erfgoed een nieuwe bestemming. Studio Akkerhuis is als architect verantwoordelijk voor het volledige ontwerp en de uitwerking van de verschillende gebouwen. Onderstaande video geeft meer informatie over de oude fabriek en de herbestemming:

In de panden van de Meelfabriek komen lofts, appartementen en studentenwoningen, een hotel, restaurant, sport & wellness, kantoren, winkels en ruimtes voor kunst en cultuur. Het moet een plaats worden waar bewoners en bezoekers, stadsgenoten en toeristen samenkomen. Lees meer over de herbestemming.

Pointcloud voor controle 3D model

De architecten van Studio Akkerhuis benaderden PelserHartman voor een 3D inmeting van de panden. De architect had al een 3D model van de Meelfabriek, gebaseerd op oude tekeningen en eerdere metingen. Omdat het onduidelijk was op de maatvoering in het model nog correct was, brachten wij het interieur en exterieur van de fabriek in kaart. Met behulp van de pointcloud kan het bestaande model gecontroleerd en aangevuld worden.

Het scannen van de inmiddels gestripte panden was een leuke en uitdagende klus. We hebben onder meer een silogebouw ingemeten. Omdat er in de toekomst hotelkamers in de oude silo’s komen, was het van groot belang dat wij deze onderdelen heel nauwkeurig in kaart brachten. Door de 3D scanner ondersteboven in de silo te laten zakken, konden we de benodigde meetdata verzamelen.

3D scannen controle model silo

We hebben de silo’s ingemeten door de 3D scanner er ondersteboven in te laten zakken

Training ‘werken met pointclouds’ voor architect Akkerhuis

De architecten van Studio Akkerhuis volgden een training ‘werken met pointclouds’ bij PelserHartman in ‘s-Hertogenbosch. Tijdens de training gaven we een introductie over de basisprincipes van werken met pointclouds in programma’s zoals AutoCad en Revit. Hierbij kwam onder meer het registreren, inladen, oriënteren en snijden in de pointcloud aan bod. Daarnaast gaven we ook uitleg over bepaalde producten zoals 3D viewers en orthofoto’s.

Leren werken met 3D scanners? Volg ook een training

Wij bieden op maat gemaakte trainingen voor bedrijven. Zowel basistrainingen 3D scanning, waarvoor geen specifieke voorkennis vereist is, alsook verdiepende trainingen voor mensen die al ervaring hebben met 3D laserscannen en het werken met pointclouds. Meer weten? Lees verder of neem direct contact met ons op voor meer informatie. 

PH BLOG

NIEUWSTE BLOGPOSTS IN KENNISBANK

 • Monitoring verzakking molen in Goes

  De molen van Goes staat scheef en het gebouw is toe aan restauratie. Rothuizen Architecten maakt de restauratieplannen en schakelde PelserHartman in voor een volledige 3D inmeting en monitoring van het monument. Wij brachten de molen in kaart met 3D... Monitoring

 • Meelfabriek Leiden: Pointcloud voor...

  De Meelfabriek in Leiden krijgt een nieuwe bestemming. De oude gebouwen van het industriële complex worden omgebouwd tot woonruimtes, kantoren, restaurants en meer. PelserHartman bracht de panden van dit rijksmonument in kaart met 3D scanners. De scandata

 • 3D scannen Zoo Antwerpen voor restauratie...

  De historische Wintertuin van de Zoo Antwerpen is toe aan restauratie. PelserHartman maakte daarom een 3D scan van deze tuin. We leverden orthofoto’s van dit mooie stukje erfgoed die de basis vormen voor de restauratieplannen van Patine architecten. 3D

 • PelserHartman België: Monitoring en 3D...

  PelserHartman heeft sinds 1 maart 2019 een tweede vestiging in België. Ons nieuwe kantoor is gespecialiseerd in monitoring, deformatieanalyses en 3D scanning en richt zich op de Belgische en Nederlandse markt. Inmiddels hebben we een aantal mooie projecten achter