PelserHartman kreeg de opdracht voor het maken van een 3D BIM model van de bibliotheek Huis73 en het centrum voor cultuureducatie. We hebben met behulp van laserscanners Huis73 nauwkeurig in kaart gebracht. De gemaakte meetdata vormden de basis voor het 3D BIM model. We waren erg blij met deze mooie uitdaging en bedanken de gemeente ‘s-Hertogenbosch voor deze opdracht!

3D scanning en maken 3D BIM model
Het complexe Huis73 werd door het scanteam van PelserHartman volledig 3D ingemeten. Daarnaast maakten de modelleurs van PelserHartman een 3D BIM model in Revit van alle bouwdelen. De bibliotheek Huis73 en het centrum voor cultuureducatie werden vorig jaar al met elkaar verbonden via een doorgang. Nu staat er een grote renovatie voor de deur en worden de twee functies verder met elkaar verenigd. Om een goed ontwerp te kunnen maken is een 3D BIM model essentieel. De architecten baseren hier immers hun ontwerpen op.
Huis73 in ‘s-Hertogenbosch
Huis73 staat midden in het historisch centrum van Den Bosch en heeft daar een belangrijke plek en functie voor ontmoeting en talentontwikkeling. Het huis is ontstaan uit een fusie van Stichting Bureau Babel, intermediair tussen cultuur en onderwijs, Stichting Openbare Bibliotheek ’s-Hertogenbosch en Stichting Muzerije (het huidige centrum cultuureducatie). Sinds 2019 vormen deze organisaties gezamenlijk de brede culturele fusieorganisatie Huis73.

Het complex moet uitgroeien tot een plek waar alle Bosschenaren en bezoekers van onze stad graag komen. Het huis moet zorgen voor meer oppervlakte voor iedereen. Het moet een toekomstbestendige plek worden waar alles samenkomt: leren, onderzoeken, ondernemen, creëren, exposeren en presenteren. Een mediaatelier, een digitaal atelier, een geheugenkamer én een zogeheten Bossche kamer zijn een aantal van de nieuwigheden die bij Huis73 aanwezig moeten zijn na de renovatie.
De meerwaarde van laserscannen voor Huis73
Een gebouw van deze grootte en complexiteit handmatig inmeten is niet meer van deze tijd. Er zijn daarbij te veel kansen op fouten die invloed kunnen hebben op het uiteindelijke ontwerp. Om dit te vermijden is 3D laserscannen de perfecte oplossing. De laserscanner maakt miljoenen meetpunten per seconden met ieder een eigen coördinaat. Deze coördinaten vormen samen een pointcloud. Deze pointcloud geeft een exacte weergave van de werkelijkheid. Hierdoor wordt de kans op meetfouten geminimaliseerd. De kans op fouten wordt nog kleiner door een goede voorbereiding van het scanteam van PelserHartman. Hierdoor is Huis73 snel en efficiënt in kaart gebracht en is het zeker dat er niets over het hoofd gezien is. Op basis van deze scandata werd voor Huis73 een 3D BIM model gemaakt.

Hoe maken wij een BIM van bestaande gebouwen?
PelserHartman meet gebouwen en andere objecten in met 3D laserscanners. Hieruit ontstaan pointclouds. Deze gebruiken wij voor het maken van 3D modellen zoals BIM. Vaak maken we Revit- en Archicad modellen. Wil je weten hoe we dit doen en hoe 3D scanning werkt? Bekijk dan eens onderstaande video’s.
As-built model van Huis73
Op basis van de pointcloud hebben we een 3D BIM model gemaakt van Huis73 in Revit. Revit is een programma waarin we met behulp van pointclouds as-built modellen maken van gebouwen. Voor Huis73 hebben we een 3D BIM model gemaakt met LOD200+. Dit is een uitwerkingsniveau dat het niveau van detail aangeeft. De afspraken met betrekking tot het uitwerkingsniveau hebben we vooraf afgesproken in een Informatie Leverings Specificatie (ILS). Door gebruik te maken van de vooraf afgesproken ILS kunnen we obstakels tijdens het modelleren en in latere bouwprocessen voorkomen.

Ook een BIM model van jouw gebouw?
Heb jij ook een gebouw waar een as-built model van gemaakt moet worden voor toekomstige verbouwingsplannen? Vraag dan direct een offerte aan! Wil je nog meer informatie of heb je nog vragen? Neem direct contact op!