
De Elective Minor is een verplicht onderdeel van het Aeronautical Engineering Programme van de Inholland Hogeschool te Delft. De drie studenten voeren een project uit bij TenKate Racing Products met het doel een nieuw ontwerp van de Moto2 kuip te leveren. De huidige kuip wordt gedigitaliseerd om een gewijzigd ontwerp te kunnen maken. PelserHartman ondersteunt dit project en maakt de 3D scandata.
Deelnemers project ‘Moto2 Fairing’
TenKate Racing Products, Inholland studenten, Arne Akkermans, Vera Bakker en Bob Brocken en Bouwstudio PelserHartman B.V.
Close range laserscannen met de Leica C10

Korte afstand > lage resolutie kiezen! Dat kwam als eerste uit de test. Een groot aantal meetpunten per scanstandplaats levert namelijk een enorme overlap van punten op na het uitvoeren van de pointcloudregistratie.
De combinatie hoge resolutie en scannen op korte afstand zorgt voor een hele dikke pointcloud, zo’n 6 mm tot 8 mm, waardoor de nauwkeurigheid sterk terugloopt. Een laserscanner is een apparaat dat met hoge snelheid reflectorloos metingen verricht. De lasertechniek is hetzelfde als die van de reflectorloze total station, maar dan heel veel sneller en volledig automatisch. De C10 scanner heeft een scansnelheid van 50.000 punten per seconde. De scanresolutie betreft een minimale spatiëring van 1 mm over het volledige bereik met een spotgrootte van 4,5 mm tussen 0 en 50 meter afstand. De prestaties van de scanner zijn wel sterk afhankelijk van de mate van reflectie op het object. Daarom hebben wij de kuipdelen van de motorfiets eerst ingespoten met speciale krijtstof. Dat is geen verflaag en daarom eenvoudig te verwijderen.
Meer weten over laserscannen? Kijk dan op de pagina 3D laserscanner.
Close range scannen met licht-lasersysteem
Het scannen met de Leica scanner was vooral interessant als test en om de data te kunnen vergelijken met die van een andere methode, de 3D optische meettechniek. Dat is een combinatie tussen laser- en lichttechnieken. 3D digitaliseren met optische meettechnieken levert voor objecten van verschillende grootte en complexiteit zeer nauwkeurige 3D-coördinaten en een volledig CAD-bestand. Deze techniek kan zeer kostenefficiënte oplossingen bieden wanneer het gaat om kwaliteitscontrole en reverse engineering. Deze zeer hoogwaardige techniek levert drie-dimensionale meetgegevens en wordt het meest toegepast in de productie van industriële onderdelen zoals plaatwerk, gereedschap, matrijzen, prototypes en gegoten onderdelen. Het systeem meet niet met enkele punten, maar vangt de volledige geometrie in een zeer dichte wolk of veelhoeknetwerk (mesh) waarmee het object en oppervlak beschreven worden.
