Het Rijksmonument ‘De Eiffel’ van Sphinx fabriek Maastricht is een van de voormalige fabrieksgebouwen waarin de productie van het Sphinx sanitair plaatsvond. Het ‘Eiffel gebouw’ is inmiddels gestript en krijgt een nieuwe bestemming. PelserHartman maakte een 3D scan van de fabriek die de basis voor de herontwikkeling vormen.
3D scan herbestemming fabriek
Architectenbureau Braaksma & Roos werd geselecteerd voor deze opgave en maakte samen met PelserHartman een plan om de bestaande situatie van de fabriek drie-dimensionaal vast te leggen. Braaksma & Roos is al een aantal jaren een grote voorstander van 3D laserscanning en het werken met pointclouds. Het bureau is inmiddels bedreven in het werken met de laserscandata en maakt zelf de tekeningen. PelserHartman voert alle 3D inmetingen uit. Daarnaast adviseren wij het architectenbureau in de keuze en het gebruik van de verschillende producten die met laserscanning gemaakt kunnen worden.
Herontwikkeling Eiffelgebouw Maastricht
Braaksma & Roos heeft enige tijd geleden de prijsvraag voor herontwikkeling Eiffelgebouw Maastricht gewonnen. Het bureau kreeg de opdracht voor de restauratie van de oude Sphinx fabriek in het centrum van Maastricht. Het ca. 35.000 m2 grote gebouw wordt het hart van een zinderende binnenstedelijke ontwikkeling. Vanuit de unieke ruimtelijke en historische kwaliteiten van dit bijzondere 180 meter lange en 7 verdiepingen hoge gebouw, richten zij de focus op een duurzame en sprankelende toekomst. Het gebouw is een zeer dominante blikvanger in de industriële omgeving van het voormalige Sphinxcomplex. Het gebouw lijkt één geheel maar is in drie fases gebouwd in de periode 1929 tot 1941.
3D scannen industrieel erfgoed
PelserHartman brengt regelmatig industrieel erfgoed in kaart. Zo maakten we in Antwerpen een 3D scan van de Boudewijnbrug en brachten we de SAMGA gebouwen 3D in kaart voor documentatie. In Leiden brachten we de Meelfabriek in kaart. Hier maakten een 3D scan voor de herbestemming van het fabriekscomplex.