Kunstenaar Kees Franse woonde aan de 1,5 km lange Heemraadssingel in de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven. Hij maakte en plaatste daar in het jaar 1973 vier gigantische appels gemaakt van de houtsoort kambala teak. De appels hebben net als een gewone appel een inkeping met een steel in de bovenzijde. Dit heeft er voor gezorgd dat de appels door de jaren heen zijn gaan rotten. Regenwater bleef namelijk vaak staan in de inkeping. Dit was ook precies de bedoeling van de kunstenaar. Appels moeten langzaam wegrotten. Buurtbewoners zijn door de jaren heen echter gehecht geraakt aan de kunstobjecten en wilden de appels in leven laten.
3D scannen kunstwerk ‘Appels’ Rotterdam
Stichting Restauratiewerkplaats Schiedam deed een onderzoek naar conservering en houtrot herstel van de appels. De meeste appels bleken inmiddels van binnenuit volledig uitgerot te zijn. De gemeente Rotterdam besloot om de rotte appels exact te laten namaken.

3D laserscan en 3D model voor namaken appels
De Stichting Restauratiewerkplaats Schiedam benaderde PelserHartman om de appels volledig en zeer nauwkeurig 3D in te meten. We maakten samen een plan gebaseerd op de productiemethode die de werkplaats voor ogen had. De appels zijn opgebouwd uit gelamineerde houten schijven. We besloten om een 3D pointcloud te maken met een phase laserscanner en maakte op basis daarvan een serie 2D sneden ter plaatse van iedere houten schijf. Hierdoor werd de geometrie van onderdelen vastgelegd voor het correct zagen van de houten schijven.




3D scannen kunst
PeslerHartman kan kunst met behulp van 3D scanners zeer nauwkeurig in kaart brengen. Mocht een kunstwerk beschadigd raken, dan kan het op basis van de data weer in de oude staat hersteld worden. Meer weten of 3D scannen van kunstwerken? Neem contact met ons op.