Fort Isabella 3D is een initiatief rondom de ontwikkeling van de Isabella kazerne in Vught. Ideeën worden afgebeeld in een 3D model van het fort en zijn omgeving en gepubliceerd op een website. Initiatiefnemer Ron Jasker zocht de samenwerking met PelserHartman op om zijn 3D model accuraat te kunnen maken op basis van 3D laserscandata van de Isabella Kazerne.

Sketchup model Fort Isabella
Het 3D-model is gemaakt in Sketchup. Het bestrijkt een gebied van ongeveer 0,5 km2 en bevat in principe alle gebouwen, wegen, waterpartijen, tunnels, bomen etc. binnen het gebied. Het model is op schaal gemaakt aan de hand van satellietfoto’s, tekeningen van gebouwen, hoogtekaarten en op ‘expertise inschattingen’. Voor wat betreft de locatie van gebouwen, wegen e.d. kan de nauwkeurigheid worden geschat op enkele meters.

3D laserscanning geeft grip op bestaande situatie
Om grip te krijgen op de accuraatheid van het model brachten wij het sketchupmodel samen met de meetgegevens die gemaakt werden met onze 3D laserscanners. Verschillen tussen model en werkelijkheid zijn hierdoor eenvoudig op te sporen. De afbeeldingen hieronder laten de verschillen zien tussen de werkelijkheid en het 3D model. We hebben het sketchup model zoals gemaakt door Ron Jasker geplaatst in de pointcloud (3D laserscandata).

Onderstaande afbeelding laat zien dat de werkelijke afmetingen en positie van het poortgebouw “De Puist” aanzienlijk afwijken van het 3D model. Het model kan op deze manier eenvoudig en snel gecorrigeerd worden.

Construeren historische situatie is lastig
(Door Ron Jasker)
Het is een uitdaging om een hoge betrouwbaarheid te bereiken in de dimensies van de historische weergaven. Van Fort Isabella zijn er zijn veel kaarten, tekeningen e.d. beschikbaar vanuit diverse perioden, maar als je ze over elkaar heen legt dan zijn er behoorlijke verschillen onder meer in de vorm van de vijfster. Dat is een gevolg van de gebrekkige landmeettechniek in het verleden. Mogelijk hebben de kaarttekenaars het fort ‘uit de hand’ geschetst, waarna opvolgers die kaart hebben overgetrokken.
Een ander probleem is om referenties te vinden zodat heden en verleden nauwkeurig op elkaar kunnen worden gelegd. Er zijn een paar wegassen die onveranderd zijn gebleven. Je kunt je grof baseren op de vorm van restanten van de buitengracht. Ook het toegangsgebouwtje ‘de Puist’ geeft een referentiepunt. Bij het kunnen voorspellen van de locatie van achtergebleven fundamenten van de gebouwen is een nauwkeurige plaatsbepaling van groot belang.
Website Fort Isabella 3D
Fort Isabella 3D is een online brainstorm-platform. De bezoeker van de site wordt uitgedaagd om ideeën aan te leveren voor de ontwikkeling van Fort Isabella in Vught. De ideeën worden dan afgebeeld in een 3D-model van het fort en zijn omgeving en gepubliceerd op de website Fort-Isabella-3D. De gedachte is dat het ene idee het andere idee opwekt, waardoor er een interessante verzameling ideeën ontstaat, waar de ontwikkelaars van het fort hun voordeel mee kunnen doen. De ontwikkeling van het fort ligt thans in handen van de Isabella Groep, een particulier initiatief. Zij beogen een samenhangend concept van zorg, wonen en werken, waarbij ook de natuur en historie een plaats krijgen.
De beste manier om dit te snappen is om de website te bekijken en een paar van de ideeën door te lopen. Ze worden rijk geïllustreerd met beelden en filmpjes uit het 3D-model. Wat Fort Isabella erg interessant maakt is dat je onderdelen van verschillende tijdbeelden tegenkomt: het fort in diverse gedaantes, de kazernegebouwen die rond 1900 over de restanten van het fort zijn heengebouwd, de natuur die alles heeft overwoekerd. Fort Isabella is dan ook een vruchtbare bron voor talrijke ideeën op allerlei terrein: het laten zien van de historie, uitzichtspunten, wandel- en fietsroutes, bruggetjes etc.
Met name het terugbrengen van delen van het historisch fort is een erg inspirerend onderwerp. Hoe kun je het verleden op een begrijpelijke manier doen herleven zonder de ontwikkeling van het fort te belemmeren? Naast het model van de huidige situatie zijn er ook modellen van het fort in 1629 en 1773 gemaakt. Je kunt de historische modellen afbeelden in de huidige situatie en zo zichtbaar maken hoe het fort er op een bewuste locatie uitzag.
Meteen naar youtube-kanaal Ron Jasker.
PelserHartman Proactief
Het terrein en de gebouwen van de Isabella kazerne worden ingescand door PelserHartman. We doen dit proactief en volledig op eigen initiatief omdat wij denken dat er in de toekomst behoefte is aan een accurate inmeting van de bestaande situatie. We stellen onze scandata regelmatig tijdelijk beschikbaar om hierdoor interessante initiatieven of onderwijsprojecten te ondersteunen. Daarnaast bieden wij bedrijven de mogelijkheid om ons proactief te laten scannen.
Met proactief 3D scannen bieden wij mogelijkheden om gebouwen en omgeving in te meten met high-end 3D laserscanners voordat een project werkelijk een project is. We lopen hiermee dus op de zaken vooruit. We starten met 3D scannen, ook als je de budgetten nog niet definitief geregeld heeft. Lees alles over ons concept Proactief scannen op de pagina Proactief 3D scannen.