De Isabellakazerne is een voormalige kazerne in Vught, gelegen op het terrein waar van oudsher het Fort Isabella gevestigd was. PelserHartman nam het initiatief om dit project op voorhand 3D in te meten in verband met de toekomstige herbestemmingsplannen.
Inmeten Isabellakazerne met high-end 3D laserscans
De afbeelding hierboven laat een deel van het gebied zien dat reeds door ons is ingemeten met onze high-end 3D laserscanners. De afbeelding lijkt een 3D visualisatie maar het is een screenshot van de wolk van meetpunten die we maakten, de zogenaamde pointcloud. We hebben niet alleen het terrein maar ook de gevels van gebouwen ingescand. Daarbij zijn als vanzelfsprekend ook alle wegen, paden, bomen, hekken, terreinhoogten straatmeubilair en lantaarnpalen in kaart gebracht.

Gekleurde 3D scans van Isabellakazerne
Een deel rondom en in ‘het kolenhok’ en bakkerij ‘De Meester’ is op een zeer hoog niveau ingescand waarbij we de scanner tevens HDR foto-opnamen hebben laten maken. Hierdoor ontstaan een gekleurde pointcloud (wolk van miljarden accurate meetpunten).

Orthofoto van pointcloud vervangt tekening
Een hoogwaardige gekleurde pointcloud stelt ons in staat om orthogonale projecties te maken van de pointcloud. We verkrijgen zo het product Orthofoto. Dit product heeft veel voordelen en kan een deel van het tekenwerk vervangen. De afbeelding hieronder laat de orthofoto zien die wij maakten van een spant in ‘het kolenhok’.


Proactief scannen
Je kent het wel; het budget is nog niet helemaal rond en het officiële startsignaal is nog niet gegeven, maar je hebt al wel informatie nodig om jouw plan te ontwikkelen. En wanneer het budget er is, moeten alle gegevens er direct zijn, zodat je meteen aan de slag kunt..

Met proactief scannen bieden wij mogelijkheden om gebouwen en omgeving in te meten met high-end 3D laserscanners voordat een project werkelijk een project is. We lopen hiermee dus op de zaken vooruit. We starten met 3D scannen, ook als de budgetten nog niet definitief geregeld zijn. Uiteraard meten we gebouwen en terreinen alleen proactief wanneer de kans groot genoeg is dat het ook echt project gaat worden.
Snel en foutloos tekenen door 3D scan
Het volledige terrein en alle gebouwen van de Isabellakazerne Vught worden door PelserHartman 3D ingemeten met laserscanners in een periode van drie dagen. We meten en scannen op een niveau dat ruim voldoende is voor het maken van alle terreintekeningen, terreinprofielen, bouwmassa en gevelaanzichten. Het tekenwerk is relatief snel en nagenoeg foutloos uit te voeren indien men tekent met meetdata uit de laserscanner (de puntenwolk). Uiteraard kunnen onze klanten ervoor kiezen om alles zelf te tekenen.



Geschiedenis Isabellakazerne
De waterwerken en het wegenpatroon herinneren nog aan het oorspronkelijk stervormige patroon van het fort dat hier ooit gestaan heeft. Het huidige complex Isabellakazerne Vught bevat op dit moment nog vijf rijksmonumenten: het poortgebouw van het oorspronkelijk fort zoals in 1701 aangepast op aanwijzing van Menno van Coehoorn, de oorspronkelijke poortingang en het hoofdwachtgebouw van de kazerne uit 1917, de muziekkiosk uit 1932 aangeboden door de officieren en onderofficieren van het Regiment Wielrijders, en de noordwestelijke enveloppe (vestingwallen) van het voormalig fort Isabella.
Herbestemming Fort Isabella
Het fort werd ten tijde van het Twaalfjarig Bestand gebouwd (vermoedelijk vanaf 1617) op de plaats van de vroegere buurtschap De Reut. Doel was de stad ‘s-Hertogenbosch aan de zuidzijde te beschermen, en het riviertje de Dommel te vrijwaren van vijandelijk ingrijpen.
Vanaf 1701 maakte het fort deel uit van het [Zuiderfrontier], de mede door Menno van Coehoorn ontworpen verdedigingslinie tegen Spaanse en later Franse expansie. Het fort is inmiddels verdwenen, wat rest is een uit de 18e eeuw stammend poortgebouwtje (de Puist). De huidige kazerne werd in de jaren ’10 van de 20e eeuw gebouwd. Aanvankelijk bestemd voor het onderbrengen van een regiment Infanterie (in dit geval 17 RI), werd het in 1922 ingericht tot het onderbrengen van het Bataljon Wielrijders (later Regiment Wielrijders).
In de eerste helft van de jaren ’90 van de 20e eeuw werden op het terrein vluchtelingen opgevangen, onder meer uit Joegoslavië. Daarna heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een akkoord bereikt met de gemeente Vught om er een asielzoekerscentrum te vestigen.Sinds 2013 wordt het kazernecomplex tijdelijk bewoond door studenten, bedrijven en horeca gelegenheden. In afwachting van de definitieve herbestemming en aansluitende herontwikkeling van de bestaande gebouwen is de Kazerne Isabella toegankelijk voor geïnteresseerden.
Lees ook de blogpost over het verdedigingswerk te Ravenstein op de pagina 3D laserscan archeologie vestingwerken Ravenstein.
Fort Isabella Vught in 3D
‘Fort Isabella 3D‘ is een initiatief rondom de ontwikkeling van de Isabella kazerne in Vught. Ideeën worden afgebeeld in een 3D model van het fort en zijn omgeving en gepubliceerd op een website. Initiatiefnemer Ron Jasker zocht de samenwerking met PelserHartman op om zijn 3D model accuraat te kunnen maken op basis van 3D laserscandata van de Isabella Kazerne.