Sinds 1999 zijn er gesprekken over de huisvesting van de rechtbank Amsterdam en in 2010 is besloten tot herhuisvesting op de Zuidas. Inmiddels is de nieuwe rechtbank in gebruik genomen en staat het oude monumentale gebouw leeg. Er zijn plannen om dit oude gebouw, het ‘Parnascomplex’ aan de Parnassusweg 220, te her ontwikkelen naar een Museum. PelserHartman voerde een Scan To BIM project uit en bracht de voormalige rechtbank in kaart in samenwerking met OMA architecten en ABT. Wij leverden 2 verschillende BIM modellen, een constructie-model en een architectuurmodel.

Het Parnascomplex Amsterdam
Het gebouw bestaande uit een hoge toren van acht verdiepingen met daarin kantoorruimtes en twee lagere delen aan de noord- en westkant met daarin de rechtszalen. Deze voormalige rechtbank heeft een kenmerkende constructie, wandbekleding en verlichting.
“Good work PelserHartman! We can pick it up from here. Compliments for you and your colleagues that you incorporated all our comments from the past weeks so flexible and helpful!”
ir. Widy Heuver BIM specialist ABT
Scan to BIM
Het eerste deel van de opdracht betrof het inmeten van het interieur en exterieur van de voormalige rechtbank. In een latere fase, na stripsloop, zullen we nog een tweede inmeting uitvoeren. De inmeting werd uitgevoerd met een 3D laserscanner waardoor een volledige gekleurde pointcloud van bijna 1000 scans ontstond. Deze dataset bestaat uit miljoenen coördinaten en wordt door PelserHartman gebruikt als onderleggen voor het maken van twee verschillende BIM modellen. Op basis van de 3D scans werden ook 3D viewers gemaakt.

3D REVIT BIM van de bestaande situatie
Het tweede deel van de opdracht bestond uit het verwerken van de 3D scandata in combinatie met aanwezig archieftekeningen tot een 3D REVIT BIM van de bestaande situatie van de bouwdelen en het omliggende terrein. De gebouwen hebben gezamenlijk een bruto vloeroppervlak van ongeveer 18.500 m2. Het BIM werd uitgewerkt op verschillende detailniveau ‘s. Dit heeft te maken met het feit dat een deel van het gebouw gesloopt gaat worden. We hebben ervoor gekozen om dit deel uit te werken met een lager detailniveau.

Een goede voorbereiding door OMA
Dit ‘Level Of Detail’ of LOD-niveau werd vooraf zorgvuldig en uitgebreid omschreven door de architect OMA. Deze goede voorbereiding is essentieel voor een goed en soepel verloop van het meet- en modelleertraject. De kans of fouten en teleurstellingen wordt hierdoor tot een minimum beperkt.
Controle bestaand 2D tekenwerk
Naast het 3D modelleren controleerden wij, op basis van de pointcloud, direct na het gereed komen van de pointcloud, de bestaande 2D AutoCAD tekeningen op juistheid. Deze informatie geeft de architect en opdrachtgever informatie over de maatvoering van het bestaande SO ontwerp.
Meer lezen over projecten van PelserHartman?
Wil je meer voorbeelden van onze projecten zien? Kijk dan eens op onze overzichtspagina Projecten. Wil je vooral meer weten en zelf aan de slag? Ga dan naar onze kennisbank meet-tekenwerk.nl