De historische sluis Zevenhuizer Verlaat in het Rottemerengebied wordt opgeknapt. In 2022 vond er alvast een grondig onderzoek van de sluis plaats waarbij de sluisdeuren uit de sluis werden getakeld. Advies- en ingenieursbureau Wagemaker uit Rosmalen kreeg de opdracht om het plan van aanpak te maken en de engineering te doen voor de renovatie van de sluis. Om het advieswerk goed te kunnen uitvoeren is een correct model van de bestaande situatie essentieel. Daarom schakelden zij PelserHartman in voor de zogenaamde scan2BIM werkzaamheden. De sluis werd 3D ingemeten met een laserscanner om daarna een 3D BIM Revit model te kunnen maken.

Sluis ‘Het Zevenhuizer Verlaat’
Het Zevenhuizer Verlaat is een schutsluis met puntdeuren tussen de Rottemeren en de Hennipsloot in de provincie Zuid-Holland. De sluis zorgt voor een vaarweg van Rotterdam binnendoor over de Ringvaart naar Gouda. Het Zevenhuizer Verlaat is voornamelijk van belang voor de pleziervaart. Nabij de sluis staat de monumentale Eendrachtsmolen.

Achtergrond van het project
De provincie Zuid-Holland, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Recreatieschap Rottemeren en de gemeente Zuidplas werken samen om de vaarroute Rotte-Hollandsche IJssel door de Hennipsloot en Ringvaart te verbeteren. Het is de ambitie van de gemeente Zuidplas om de bedieningstijden van de bruggen en sluizen verruimen. Het Recreatieschap Rottemeren en de gemeente Zuidplas zorgen voor steigers, informatiepanelen en passeerplekken. Het hoogheemraadschap zal de sluis Zevenhuizer Verlaat opknappen. De Hennipsloot is reeds uitgebaggerd voor een goede bevaarbaarheid.

Deze verbeteringen dragen bij aan het doel van de provincie om het recreatieve, regionale vaarnetwerk te versterken. Om deze reden ontvangen verschillende deelprojecten binnen de samenwerking financiële steun van de provincie.
Behalve de sluis opknappen, onderzoekt het hoogheemraadschap in hoeverre de bediening van de sluis deels kan worden geautomatiseerd. Ook komt er voor vissen een betere verbinding tussen de Hennipsloot en de Rotte, zodat zij veilig heen en weer kunnen zwemmen.

3D inmeten sluis met laserscanner
Voor dit project is niet alleen de sluis van belang, maar ook de direct omliggende omgeving. Daarbij is het belangrijk voor het ingenieursbureau dat de positie en oriëntatie van de sluis precies klopt. Oftewel, het is belangrijk om te weten hoe de sluis gepositioneerd is in het Rijksdriehoeksstelsel en ten opzichte van NAP. Dat laatste is hier natuurlijk extra van belang in verband met de waterstanden in relatie tot sluisdeuren en de wanden van de sluiskolk. We hebben ervoor gekozen om zowel de sluis als ook de omgeving in het meten met een statische 3D laserscanner. Hierdoor krijg je de meest uitgebreide en nauwkeurige inmeting. Total station en GPS werden gecombineerd om de scandata, oftewel de pointcloud in het juiste coördinatenstelsel te kunnen plaatsen.

3D BIM Revit model
Voor het maken van een goed renovatie- of restauratieplan is het belangrijk om goed grip te hebben op de bestaande situatie. Wanneer we een aanvraag krijgen om een sluis in te meten spreken we eerst met de klant goed af wat het eindproduct zou moeten worden. Daarna bepalen we samen hoe de inmeting uitgevoerd zou moeten worden om ervoor te zorgen dat dit eindproduct gemaakt kan worden. In dit geval maakten wij op basis van de gemaakte gekleurde pointclouddata een 3D Revit BIM model. Dat noemen we ook wel scan2BIM of scan-to-BIM. Op basis van dit model kan Wagemaker verder engineren.
Bruggen, sluizen en infra inmeten
Met behulp van 3D laserscanners, hoog nauwkeurige Total Stations, drones en speciale monitoringstechnieken meet PelserHartman bruggen, sluizen en andere civiele objecten. Heb je zelf een project? Neem dan contact met ons op.