Octatube international heeft de opdracht gekregen om een deel van de bestaande kerkwanden aan de binnenzijde te voorzien van een grote nieuwe pui. Deze speciale pui zal het geluid tegenhouden van het orkest dat hier zal gaan spelen. Delen van de kerk zijn namelijk destijds verbouwd tot kantoorruimten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de mensen straks van hun bureau’s worden geblazen. PelserHartman voerde de 3D scanwerkzaamheden en het uitzetwerk uit.
PelserHartman voert uitzetwerk Majellakerk uit
Het betreft hier geen groot, maar wel zeer uitdagend werk dat bestond uit 4 verschillende meetprojecten en veel verschillende scan-, meet- en uitzetwerkzaamheden. Referentiepunten uitzetten, hoofdmaatvoering vastleggen met total station, pui ontwerpen, laserscannen, 3D model van bestaande situatie maken, aanvullende total stationmetingen, 3D model bestaande situatie aanpassen, 3D pui-ontwerp aanpassen, clash maken tussen bestaand en nieuw, ankerpunten bepalen, ankerpunten uitzetten met total station. Kortom veel stappen.
De laatste stap betrof het uitzetten van de ankerpunten voor de montage van de pui. De ankerpunten werden door Octatube aangegeven in het ontwerp. De 3D tekening van de bestaande situatie werd gebruikt als basis voor het ontwerp van de pui en kwam nagenoeg overeen met de werkelijkheid. We brachten de bestaande wanden destijds namelijk in kaart door middel van onze laserscantechnieken. Toch blijft een nieuw ontwerp altijd voor een deel een theoretisch model dat afwijkt van de werkelijkheid. Het was dus een hele kunst om de hartlijnen van de nieuwe akoestische ankers af te tekenen op de gebogen wanden. Vooral wanneer de theoretische uitzetpunten zich achter de wanden bevinden.
Ook hier was het weer een kwestie van ‘goede voorbereiding is het halve werk’. We gaven ieder wanddeel een eigen meet-file met een eigen coördinatenstelsel waarbij telkens 1 as in het vlak van de betreffende wand kwam te liggen. Op deze manier hoefden maar twee van de drie coördinaten overeen te komen met de theoretische waarden uit het ontwerp. Voor alle zekerheid maakten we dubbele metingen waarbij de punten werden uitgezet, en ingemeten ter controle.
Filmpje uitzetwerk Majellakerk Amsterdam
Inmeten Majellakerk met behulp van 3D laserscanner
De sloop was reeds in volle gang op het moment van de inmeting. Dat maakt het meten met traditionele technieken lastig. De zichtlijnen zijn moeilijk te bepalen en er lopen vaak mensen in de weg. Met twee personen meten kan handig zijn maar is bijna onmogelijk wanneer je elkaar niet kan verstaan. Een laserscanner heeft niet zoveel last van al deze factoren. Het maakt niet zoveel uit als er iemand door de scan heen loopt. Meetpunten genoeg! Zo’n 50.000 per seconde wel te verstaan.
We kunnen het werk op deze manier heel snel uitvoeren waardoor we de mensen op de bouw maar kort lastig vallen. Stofdeeltjes zijn wel heel vervelend, die worden namelijk keurig netjes ingescand. En dat is tijdens de sloop toch wel moeilijk te vermijden. Uiteindelijk hebben we de bouw maar 1,5 uur vertraagd met ons meetwerk met als resultaat een volledige 3D opname van de plaats waar de pui wordt geplaatst.
Meer weten?
Wil je meer weten over de vele toepassingen van 3D scannen? Bekijk dan eens onze 3D meetoplossingen. Heb je een project waarbij je onze hulp kunt gebruiken? Neem dan contact op.