Het voormalige Tropicana gebouw is een icoon in de Rotterdamse binnenstad. Het heeft lang geduurd voor er een duidelijk toekomstplan was voor dit voormalige zwembad. Het gebouw had een tijdelijke gebruiksvergunning, maar nu wordt er dan eindelijk een definitief plan gemaakt.
Dit plan is zeer innovatief, zowel op economisch als op bouwtechnisch/BIM-gebied. Het BIM-model van Tropicana wordt gebruikt in alle fases van de bouw en ook voor maintenance en alle facilitaire zaken. Het betreft een rijk model inclusief materialenpaspoort en alles gaat plaatsvinden volgens de principes van de Blauwe Economie. Een iconisch gebouw en een zeer bijzonder project dus waar PelserHartman met trots aan meewerkte.
Hoofdgebruiker van het voormalige Tropicana-gebouw is BlueCity010. BlueCity010 is een netwerk van ondernemers die hun zakelijke plannen, grondstoffen en reststromen op elkaar afstemmen. Bedrijven als RotterZwam, Kromkommer en de AlohaBar waren al in het pand gevestigd. Nieuwe bedrijven zullen zich in de loop van de tijd hierbij aansluiten. De transitie van zwembad tot multifunctioneel bedrijvencentrum gaat plaatsvinden volgens principes van de Blauwe Economie. Dit is een filosofie die veel lijkt op de circulaire economie, waarin afval de waardevolle grondstof is voor een nieuw proces.

Herontwikkeling voormalige Tropicana-gebouw
Architectenbureau Superuse heeft opdracht gekregen het transitieproces begeleiden. De herontwikkeling van het Tropicana-gebouw gaat verder dan puur het bouwkundig ontwerpen. Superuse heeft een visie neergelegd over hoe ze het gebouw gaan transformeren. Het Tropicana is een icoon en dat willen ze in een bruikbare en waardevolle vorm teruggeven aan de stad.
Om de ontwikkeling van het gebouw in goede banen te leiden was behoefte aan een structuur die de eigenschappen van het gebouw visualiseert. Waar bevinden huurders zich? Wat is het CO2 niveau? (Dit zegt iets over kwaliteit van het binnenklimaat en is een directe koppeling met welbevinden en productiviteit.) We willen iets plaatsen, maar past dat wel? Veel vragen waarop een goed BIM-model antwoorden kan geven en waarbij 3D scanning aan de basis kan staan.

BIM-model Tropicana Rotterdam
Het doel is organisch groeien. Om dit in de juiste richting te kunnen sturen was er behoefte aan een goede basis in de vorm van een model van de ruimte. Superuse heeft daarom Root BV gevraagd een BIM-model te maken van de bestaande situatie. Dit is niet alleen een onderlegger voor de verbouwing, maar ook een basis voor het facility management en de toekomstige evolutie van het gebouw.
Het model wordt gebruikt om stromen te visualiseren. Zo wordt duidelijk waar bijvoorbeeld een overschot aan energie of afval/grondstof is. Bedrijven produceren een reststroom die nu afval is, maar die voor anderen een interessante grondstof kan zijn. Het BIM-model brengt dus naast de geometrische vorm ook het ruimtegebruik en reststromen als energieverbruik en afval in kaart. Om waardevolle conclusies te kunnen trekken over deze aspecten is het van belang om een correcte basis van het gebouw te hebben. Na de huidige verbouwing zal het IFC BIM-model in een lichtere SlimBIM-versie gebruikt worden voor facilitymanagement op SlimBuildings.nl.

3D scan voor BIM-model Tropicana
Grip krijgen op de organisch gevormde structuur van het Tropicana-gebouw is niet makkelijk. De muren lopen op de meeste plekken niet evenwijdig. Omdat het gebouw een zwembad is geweest is er op veel plaatsen sprake van afloop in het horizontale vlak. Het is onmogelijk hier handmatig een correcte weergave van te maken. PelserHartman werd daarom gevraag een 3D scan van het gebouw te maken, aangevuld met HDR-fotografie. Dit leverde een gekleurde pointcloud op die als basis diende voor het door Root gemaakt BIM-model. De architect kan hiermee maatvaster werken. Dit gaat verspilling tegen, omdat er minder fouten gemaakt worden. Het accuraat in kaart brengen heeft geresulteerd in hergebruik van stalen balken van de constructie. Ook werd duidelijk dat 170 meranti kozijnen van een oud gebouw uit de buurt prima hergebruikt konden worden in de binnenruimtes.

Over BlueCity010
BlueCity heet BlueCity omdat het gebouwd is op de Blauwe Economie. De basis van de Blauwe Economie ligt in de natuur; het is een andere manier van economisch denken. Binnen de Blauwe Economie wordt in de basisbehoeften voorzien met wat lokaal voorhanden is. De Blauwe Economie gaat uit van samenwerking in plaats van concurrentie. In een blauw businessmodel worden er altijd verschillende inkomensstromen gegenereerd, bijvoorbeeld door output (lees: afval) van het ene proces te gebruiken als input voor een ander proces – precies zoals de natuur werkt. Meer over het proces van BlueCity en de Blauwe Economie lees je hier.
Over Superuse
Superuse staat bekend om hun oogstkaart. Dit is een proces waar ze in de omgeving van het project zoeken naar materiaal. De motivatie hierachter is om onder andere een kleinere CO2-footprint te krijgen. Dit levert op ontwerpgebied interessante resultaten op, doordat ze elementen uit hun context trekken. Ze kijken naar spullen die ze kunnen bemachtigen en maken daar architectuur van. Meer over het proces van Superuse lees je hier.
Over Root BV
Root BV is de gebouwinformatiespecialist. Het bureau levert diensten rondom het bouw informatie model vanuit openBIM. Ze richten zich op het leveren van gereedschappen die gericht zijn op het type werkzaamheden van de gebruiker, in plaats van iedereen dezelfde (vaak zware) software te laten gebruiken. Bouwkundige partijen krijgen zware, extreem accurate BIM-modellen. Facilitymanagers hebben daarentegen genoeg aan lichte SlimBIM-modellen met een lager detailniveau. Op deze manier wordt de meerwaarde van BIM in de praktijk veel beter verwezenlijkt. Meer over de werkwijze van Root BV lees je hier.
Root BV en PelserHartman werkten de afgelopen jaren samen aan meerdere projecten op gebied van 3D scanning en BIM. Samen doen we nu onderzoek om processen hierin te verbeteren en te versnellen.
