Het Amsterdam Museum is toe aan verbouwing. PelserHartman heeft daarom in opdracht van de gemeente Amsterdam de gebouwen van het stadsmuseum 3D ingescand. Met deze scans is een BIM-model gemaakt, waarop architecten plannen voor de verbouwing van het museum kunnen baseren.
3D scannen Amsterdam Museum
‘Het museum is inmiddels 40 jaar oud en schiet tekort op het gebied van toegankelijkheid en functionaliteit,’ vertelt David Brandwagt van de Gemeente Amsterdam. ‘Er moet een goed museum komen waarin de collectie tot zijn recht kan komen.’ De historische panden van het Amsterdam Museum bevinden zich in het hart van de stad en behoren tot de Rijksmonumenten. De gebouwen stammen uit de Middeleeuwen en dienden bijna vier eeuwen als burgerweeshuis. Sinds 1975 is hier het stadsmuseum van Amsterdam gevestigd. Bezoekers krijgen hier een inkijkje in het verleden, heden én de toekomst van de stad.

BIM-Model als basis voor verbouwplannen
Voor Brandwagt was het duidelijk dat het 3D inscannen van de gebouwen de beste oplossing was om snel de benodigde informatie te krijgen. Na een korte zoektocht op het internet kwam hij bij PelserHartman terecht. ‘Ik zocht op 3D scannen en monumenten. Toen kwam PelserHartman al snel naar boven, omdat ze veel vergelijkbare projecten doen.’

‘Het doel was om alle informatie in één model te hebben’, legt Brandwagt uit. Dit BIM-model verschaft architecten alle informatie om plannen voor een verbouwing te maken. Of die verbouwing er ook daadwerkelijk komt, is nog even afwachten. ‘Als er geen succesvol ontwerp komt dan houden we op en zal het Amsterdam Museum verhuizen. Maar dat verwacht ik eigenlijk niet, aldus Brandwagt.

PelserHartman bracht het gehele interieur en exterieur van het Amsterdam Museum in kaart met high-end 3D-scanning. Deze gegevens werden vervolgens verwerkt tot een BIM-model. Met behulp van het BIM-model is het onder meer mogelijk om virtueel door het gebouw lopen. Alle benodigde informatie is gebundeld en snel beschikbaar. Hoofddoel van het maken van dit type model in dit project is echter het verschaffen van een goede 3D onderlegger van de bestaande situatie voor de architecten. Zij maken hiermee hun studies en ontwerpen. Het BIM-model werd gemaakt met het tekenprogramma Revit.

Film Amsterdam Museum
PelserHartman leverde het Amsterdam Museum ook een pointcloud en een pointcloud viewer. De pointclouds kunnen worden gebruikt als basis om zelf te modelleren of te tekenen in bijvoorbeeld Autodesk Revit of AutoCad. De pointcloud viewer is een handig hulpmiddel hierbij. Daarmee is het mogelijk om rond te kijken en te meten in de pointcloud omgeving.
Na afloop van het project maakte PelserHartman nog een korte film over het project, met uitleg over 3D scanning en de functionaliteit van de pointcloudviewer.
Ook een museum 3D scannen?
Monumenten als musea zijn vaak gevestigd in karakteristieke panden in de binnenstad. Om verbouwingen en restauratie soepel en binnen de planning te laten verlopen is een goede 3D scan als basis onmisbaar. PelserHartman is expert in het inmeten van historische panden en musea en kan je helpen de juiste balans te vinden. Niemand wil te veel scannen/betalen, maar achteraf te weinig meetdata hebben is ook niet goed. Bel +31 73 613 5729 als je renovatie- of restauratieplannen hebt voor jouw museum. Download gratis voorbeelden van pointclouds of 3D viewers om te zien hoe deze in de praktijk werken.