De Rode Winkel in Utrecht is misschien wel de bekendste jeanswinkel van Nederland. De winkel is dit jaar compleet verbouwd. Er staat nu een totaalconcept waarin de historie van het familiebedrijf wordt omarmd. Een 3D viewer van PelserHartman hielp architect Thomas Kemme enorm bij het verbouwen van het monumentaal atelier naar de grootste multibrand jeans store van Europa.
De Rode Winkel is op exact dezelfde locatie gevestigd als waar oprichter Johannes Broekman 1837 zijn kledingatelier vestigde. De inmiddels in ongebruik geraakte ateliers zijn met deze verbouwing herbestemd tot winkelruimte en kantoorruimte. Ook is met de visie van architect Thomas Kemme een dichtgeslibd steegje ’teruggegeven’ aan de stad. De 3D scan en meegeleverde 3D viewer van PelserHartman hebben hem geholpen een gewaagd plan succesvol tot een einde te brengen. Samen met PelserHartman bedacht de architect verder één nieuw efficiënt trappenhuis, dat maar liefst 4 trappen vervangt. Hierdoor ontstaat veel meer winkelruimte en een logische routing.
3D inmeten winkelverbouwing
In de detailhandel moet het hele plaatje kloppen. Vroeger kwamen de mensen vanzelf, maar tegenwoordig moet er iets extra’s geboden worden. Ondernemer Tom Broekman, een van de nazaten van de oprichter: “Er moeten duizend dingen goed gaan om een win-winsituatie te creëren voor de retail en bezoekers.” Een grote verbouwing als deze moet dus ook van voor tot achter kloppen. Dat begint met een goed plan.
Winkelverbouwing met historische inslag
Om de naam en historie van familiebedrijf Broekman eer aan te doen – en om bestaansrecht te houden in het huidige retailklimaat – moest de winkel iets uitzonderlijks worden. In het business plan was vastgelegd dat de band met het verleden van het bedrijf versterkt moest worden. Architect Thomas Kemme zag direct mogelijkheden om het monumentale pand van De Rode Winkel hiervoor te gebruiken. Thomas Kemme: “Het plan is kortgezegd een hergebruik van de historische structuur die er al staat, maar op een rigoreuze manier. VEVS Interior Design ontwikkelde een compleet nieuwe winkelervaring, die inspeelt op de rijke geschiedenis. Het is overigens niet zomaar een retailverbouwing, maar een nieuwe fase voor het onroerend goed van het familiebedrijf. Het blijft zo bewaard voor de volgende generaties. Het totaal is verder een stedenbouwkundige ingreep, restaureert een Rijksmoment en geeft een dichtgeslibt straatje terug aan de stad. In feite hebben we het bestaande alleen uitgepakt en teruggebracht tot de kern. In de kolossale, nauwe straat is de rotzooi van de afgelopen decennia gestript, waardoor je de blauwe lucht weer kunt zien. Het bijna afwezige glasdak benadrukt de schoonheid ervan en geeft het gebouw stedelijke allure.”
Herbestemmen oude panden binnenstad
Het herbestemmen van oude binnenstedelijke panden is niet zo makkelijk als het lijkt. Vaak ontbreekt goede informatie, omdat er geen tekeningen zijn, of omdat revisies niet stroken met de werkelijkheid. Het verbouwen van een oud pand met respect voor het verleden vereist een goede open samenwerking tussen opdrachtgever, architect, uitvoerende partijen én andere belanghebbenden. Thomas Kemme: “Veel credits gaan naar de opdrachtgever. Ze zijn al tientallen jaren actief in de binnenstad. Het respect dat Broekman geniet, heeft dit zeer ambitieuze ontwerp mogelijk gemaakt. Oude familiebedrijven als deze zijn krenten in de pap voor het winkelaanbod. Dat beseft de gemeente, waardoor de diensten Stedenbouw en Cultureel Erfgoed de planvisie enthousiast omarmden. Deze verbouwing is niet cosmetisch, maar groot onderhoud om dit familiebezit de komende 50 jaar te behouden. Met een duurzaam energieconcept verdwenen ook ontsierende dakinstallaties uit het straatbeeld en het energiegebruik is met ongeveer 50% verlaagd.”
Voor een ambitieus plan als dit moest hij echter wel een goede basis hebben, waarop 100% vertrouwd kon worden. 3D scannen bood de oplossing.
3D scan de Rode winkel: Controle bestaande tekeningen
Er waren veel historische tekeningen die elkaar tegen leken te spreken, dus een goede controlemeting was essentieel. Het historische pand in de binnenstad van Utrecht werd daarom door PelserHartman 3D ingescand, om te bepalen wat er nog precies klopte van de bestaande tekeningen. Het vermoeden van afwijkingen werd met de pointcloud makkelijk aangetoond, waardoor er snel een actuele tekening gemaakt kon worden.
3D viewer als waardevol ‘bijproduct’
Bijkomende voordeel van de controlemeting was dat van de 3D scan eenvoudig een viewer gemaakt kon worden. Deze specifieke online viewer kon de architect altijd en overal raadplegen. Thomas Kemme: “Via truview kon ik voortdurend ‘rondlopen’ in het gebouw. Tijdens het uitwerken van het ontwerp heb ik er veelvuldig uit geput, maar ook tijdens bouwvergaderingen of andere besprekingen. Het is makkelijk als je de actuele situatie er even bij kunt halen, zelfs op je telefoon. Er is dan nooit discussie hoe iets precies zit. Met de gebruikte 3D viewer konden we zelfs maten bepalen, waardoor direct duidelijk was of iets past, of niet. We hebben door dit goede overzicht gedurfde stappen kunnen maken, wat resulteerde in dit minimalistische ontwerp.”
Bouwkundig advies PelserHartman
Brandveiligheidsadvies resulteert in meer winkeloppervlak
Omdat we meten met bouwkundigen hebben we ook veel kennis over bouwwet en -regelgeving. Onze Bouwadviestak heeft in samenspraak met Thomas Kemme een brandadvies en Bouwbesluittoetsing opgesteld. Met dit plan was het mogelijk alle bestaande installaties eruit te slopen en ruimte te maken voor één nieuw en veilig trappenhuis. Dit zit nu op een logistiek voorspelbare plaats, zowel voor brandveiligheid als voor dagelijks gebruik. Thomas Kemme: “Het traject met PelserHartman was een 3-trapsraket. We zijn heel betaalbaar begonnen met een 3D scan ter controle van oude revisietekeningen. Er waren in totaal 4 trappen die niet logisch geplaatst waren. Als er brand was, kon je per ongeluk de verkeerde kant op vluchten, naar de brand toe. Omdat ik de 3D viewer had, kon ik mijn ideeën voortdurend checken. We zijn zo tot een economische oplossing gekomen. 4 trappen verdwenen en creëerden enorm veel ruimte, wat nu winkeloppervlak is geworden.”
De 3D scan van de Rode Winkel heeft op veel manieren een gedurfd ontwerp ondersteund. De Rode Winkel is nu een totaalconcept dat de historie omarmt, en waar de volgende generaties mee vooruit kunnen.
Over (de naam van) De Rode Winkel
De Rode Winkel verkocht oorspronkelijk werkkleding. Het familiebedrijf is begonnen als winkel-aan-huis, en nu uitgegroeid tot de grootste multibrand jeans store van Europa. Tegenover Thom Broekman Herenmode staat het oude atelier uit 1920. Het historische pand is vier verdiepingen hoog. Hier werd werkkleding geproduceerd en daarna verkocht vanuit het woninkje aan de straat.
De Rode Winkel heeft zijn naam te danken aan een schilder die in 1930 de pui in een oranjerode menieverf schilderde. Hij brak zijn been tijdens het schilderen en kon het werk niet direct afmaken. Het straatbeeld bleef lang opgefleurd door deze opvallende kleur. In de volksmond was de naam De Rode Winkel geboren.
Wat is 3D scannen?
3D scannen is een populaire manier van inmeten. In de praktijk blijkt echter dat niet iedereen de techniek en beperkingen volledig begrijpt. Volgens ons is kennisdeling met- en voorlichting van onze opdrachtgevers essentieel om tot een succesvol resultaat te komen. Daarom delen we op de pagina Wat is 3D scannen informatie over 3D scannen, waarvan wij vinden dat iemand die vooraf zou moeten weten. Daar staat ook onze whitepaper ‘Wat is 3D scannen? – De basics’.
PelserHartman en retailverbouwingen
PelserHartman heeft ruime ervaring met het inmeten voor retailverbouwingen. We scanden eerder al De Bijenkorf in Amsterdam, Rotterdam Eindhoven & Utrecht, Maison de Bonneterie Amsterdam & Den Haag, winkelcentrum Leidsenhage, winkelcentrum Uithoorn en de Lijnbaan in Rotterdam. Heb je plannen met een historisch pand in de binnenstad en denk je dat 3D scanning of een 3D viewer op computer of smartphone jou kan helpen? Bel +31 73 613 5729 en wij denken graag mee.