3D Scan en pointcloudproducten

< terug naar 3D scanning

Een puntenwolk wordt gemaakt door een 3D laserscanner of op basis van fotogrammetrie. Zo’n puntenwolk of pointcloud kan vervolgens worden gebruikt om verschillende producten te maken zoals 2D tekeningen of 3D modellen. Hierbij wordt de puntenwolk gebruikt als onderleggen voor het tekenwerk.

Een voorbeeld hiervan is scan-to-bim. Een pointcloud biedt echter nog veel meer mogelijkheden en is niet altijd alleen maar een onderlegger voor modelleerwerk. De scandata kan gebruikt worden om diverse andere producten te maken.

Enkele voorbeeld van producten die rechtstreeks vanuit de puntenwolk verkregen kunnen worden zijn:

 • 3D viewers
 • Orthofoto’s van pointclouds
 • Kleurenanalyse vloervlakheid
 • Deformatie- of vorm analyses
 • Fly-trough
 • Meshes

3D viewers

Een 3D viewer van de puntenwolk geeft u de mogelijkheid om de puntenwolk te bekijken en hierin eenvoudige metingen te verrichten zonder gebruik te maken van een CAD-pakket.

PelserHartman kan u 3D viewers leveren die u lokaal kan gebruiken op uw eigen computer. Afhankelijk van het gebruikte type scanner is dat bijvoorbeeld een: Viewer Project-To-Go of een Leica Truview. Het is ook mogelijk een online viewer te leveren die door iedereen wereldwijd kan worden bekeken via een afgeschermde internetsite met een inlognaam en wachtwoord. Bij d meeste viewers ligt de nadruk op het visuele aspect. Deze viewers worden gebruikt als communicatietool. Er zijn echter ook geavanceerde viewers waarin u ook heel goed kunt meten.

Met de meeste viewers kunt u:

 • U ziet alle gemaakte scans en de gegevens van deze scans en de scanner
 • U kunt de scanopname bekijken vanuit de positie waar de scanner stond
 • U kunt de scans bekijken in grijswaarden, hue-kleuren of fotorealistisch.
 • U kunt eenvoudige metingen verrichten in de viewer
 • U kunt hyperlinks plaatsen in de viewer
 • U kunt objecten in de viewer labellen of taggen

PelserHartman kan de volgende viewers leveren:

 • Leica Truview
 • Leica Truview Enterprise
 • Leica Jetstream viewer
 • Z+F Project-To-Go
 • Recapviewer
 • 3D Reshaper viewer
 • LFM Netview

Orthofoto’s van pointclouds

Vanuit de puntenwolk kan van, bijvoorbeeld een gevel van een gebouw, een orthofoto van de puntenwolk worden gegenereerd. Het product orthofoto is een 2D orthogonale of ‘haakse’ projectie van een deel van de puntenwolk.

Een orthofoto wordt aangeleverd als afbeelding. Het product wordt  onder andere gebruikt als onderlegger voor het maken van restauratieplannen of om goede aanzichten te maken van gevels en archeologie. Daarnaast worden orthofoto’s gebruikt als onderlegger bij bouwhistorisch onderzoek en als documentatie.

Analyse vloervlakheid middels kleurenkaarten

Op basis van een puntenwolk kunnen hoogteverschillen en scheefstanden in de vloeren visueel in beeld worden gebracht. Het resultaat is een analyse waarbij met kleuren hoogteverschillen worden weergegeven.

De kleurenanalyses kunnen een hulpmiddel zijn bij het 3D modelleren zodat kan worden bepaald waar de grote scheefstanden zitten. De analyse kan ook worden gebruikt om de vloervlakheid van de vloer zelf te bepalen en te analyseren waar de vloer moet worden afgeschuurd of uitgevlakt. Meer weten over vloervlakheid of over deformatieanalyse? Kijk dan op de pagina…..

Pointcloud Flythrough

De ruwe pointcloud kan in zijn onbehandelde vorm een prima basis zijn voor het maken van stilstaande visualisaties of geanimeerde visualisaties in de vorm van pointcloud videos. We noemen de pointcloudvideos ook wel fly through films.

Met speciale software maken we een opname van een uitgestippelde looproute door de puntenwolk. Bijna elke denkbare loop- of vliegroute is hierbij mogelijk. Omdat de pointcloud is veel gevallen reeds gemaakt is, kan het relatief goedkoop zijn om er een fly-through van te maken.

Waar gebruikt u flythrough pointcloud video’s voor?

Pointcloudvideo’s worden voor de meest uiteenlopende doelen gebruikt. Ze zijn mooi om te zien en daarom komt u ze meestal tegen in de marketing van bedrijven die hiermee hun werk en project laten zien. Maar ze worden ook vaak functioneel ingezet. Bijvoorbeeld wanneer een partij omwonenden moet overtuigen en inzicht wil geven in bouwplannen.

Pointcloud video’s van flythroughs kunnen snel volledig inzicht geven in de situatie en integratie tussen bestaande en nieuwe situatie is mogelijk. 3D modellen van bijvoorbeeld nieuwe gebouwen kunnen eenvoudig in de pointcloud geplaatst worden. Hierdoor kunnen ‘de kijkers’ ervaren hoe hun buurt er in de toekomst uit gaat zien.

Instructievideo met pointclouds voor industrie

Op industriële plants staat de veiligheid vaak bovenaan de prioriteitenlijst. Bijna altijd wordt vooraf een film vertoond met instructies.

De 3D scan stelt ons in staat om relatief eenvoudig een pointcloud film maken en deze te voorzien van tekst en uitleg. Hierbij kunnen opmerkingen of labels verschijnen in de film. U kunt deze instructievideo overhandigen aan de partijen waarmee u gaat werken, voorafgaand aan werkzaamheden of opdrachtverstrekking.

< terug naar 3D scanning

Meer informatie nodig? Neem dan contact met ons op


PelserHartman