De oudste boerderij van Nederland dateert uit 1263 en staat in het Brabantse plaatsje Best. PelserHartman maakte een volledige 3D documentatie van dit bijzondere object. Wij maakten een 3D laserscan van de boerderij.
We besloten om geen tekeningen te maken maar zuivere orthofoto’s van de spanten en houtverbindingen. De bouwhistoricus heeft goede onderleggers nodig voor het maken van zijn aantekeningen op locatie. Orthofoto’s zijn daarvoor de perfecte onderlegger en bovendien zijn de kosten voor het maken van deze onderleggers een stuk lager dan de kosten van een volledig pakket tekeningen.

3D laserscan boerderij voor orthofoto’s
Sommige laserscanners zijn in staat om hoogwaardige foto’s te maken met een speciale interne hdr camera’s. De combinatie van laserscanning en fotografie stelt ons in staat om snel correcte fotorealistische 2D onderleggers te maken. We noemen deze producten orthofoto’s. Dit zijn zuivere orthogonale aanzichten op schaal. U ziet hieronder een orthofoto die wij maakten van een deel van een spant van de oude boerderij.


Meer weten over orthofoto’s? Ga naar de pagina Orthofoto maken met laserscanner.
Meer lezen over het project Oudste boerderij van Nederland? Ga naar de pagina;
Oudste boerderij van Nederland wordt volledig 3D ingescand.
Elke centimeter volledig vastgelegd
(Artikel uit Eindhovens Dagblad, door Vanda van der Kooi)
BEST – De boeren die eeuwenlang in de stal aan de Oirschotseweg 117 in Best hun koeien verzorgden, hadden het niet kunnen bevatten: dat een scanner een exacte driedimensionale ‘kopie’ zou kunnen maken van elke balk en elk dakspant van hun stal.
Dankzij de opnames kan over een jaar iedereen – als de restauratie aan de Oirschotseweg klaar is – het rijksmonument inlopen en er ronddwalen. Niet in het echt, want boer Scheepers wil er straks als vanouds weer kalfjes in houden. Maar wel virtueel, via een trueviewer op een website over de stal uit de dertiende eeuw. Het maken van de opnames kostte medewerkers van het bouwkundig adviesbureau PelserHartman, gespecialiseerd in het twee- en driedimensionaal inmeten, eerder twee volle dagen. Nu zijn ze op hun kantoor in Den Bosch bezig met het verwerken van alle gegevens. De laserscantechniek is is ontstaan in de industrie, maar wordt nu ook toegepast in de bouw, bij archeologie en restauratie. Zo hebben medewerkers van het bedrijf onlangs een opgraving op het Utrechtse Domplein in kaart gebracht. Maar hun hulp werd ook ingeroepen toen eind mei bleek dat een appartementencomplex naast een bouwput in Tilburg was verzakt. Door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is de firma gevraagd ook de oude boerderij in Best met deze techniek te documenteren.