Op 8 januari 2018 is gestart met een omvangrijke renovatie van Museum Paleis Het Loo. Het volledige museum wordt vernieuwd, verbouwd en verbeterd. Er moet veel onderhoud plaatsvinden en bovendien moeten de bezoekersfaciliteiten worden uitgebreid. Een belangrijk onderdeel van de renovatie is de asbestsanering. Hiervoor worden alle stijlkamers volledig leeggehaald en gestript. PelserHartman bedacht samen met aannemer Koninklijke Woudenberg B.V. een 3D scan methode om alle rijksmonumentale ruimtes na verwijdering van asbest weer exact in de oude staat terug te brengen.
3D scans maken voor het museum
In geval van project Museum Paleis het Loo bleek dat inzet van een specifieke high-end 3D scanner zeer waardevol zou zijn. De informatiebehoefte kon vertaald worden in 2D wand- plafond- en vloeraanzichten. Het museum bestaat echter uit ontzettend veel verschillende ruimten en stijlkamers. Het maken van 2D aanzicht-tekeningen van al deze ruimten zou ontzettend veel tijd én geld gaan kosten. Daarom bedachten we een alternatief product; de orthofoto op basis van de 3D scan.

Waarom PelserHartman?
Steeds vaker nemen aannemers contact met ons op wanneer ze behoefte hebben aan een partij die meedenkt op gebied van maatvoering. Op zich niet vreemd, want PelserHartman is immers een kennis- en servicebedrijf dat gespecialiseerd is in alles dat te maken heeft met 3D meetwerk en laserscanning. Daarin is bijna alles mogelijk. We zijn flexibel en vinden samen met onze opdrachtgever altijd de beste oplossing binnen het budget. In dit specifieke geval was vooral dat laatste de uitdaging. We moesten een methode bedenken om de kosten laag te houden.
NIET alles hoeft altijd meteen getekend te worden!
Mensen vergeten vaak dat er niet altijd een reden is om alles maar meteen 3D in te meten en uit te tekenen. Op zich prima natuurlijk dat mensen steeds vaker meteen denken aan 3D scanning en natuurlijk maken wij daar graag offertes voor. Maar liever krijgen we de ruimte om goed door te vragen en te adviseren. En altijd in samenwerking met de opdrachtgever, architect en aannemer want het is heel belangrijk dat we goed grip krijgen op de informatiebehoefte. Het zou kunnen zijn dat een bepaalde vorm van 3D scanning dé oplossing is, maar niet per definitie!

De opgave
Om asbest te kunnen verwijderen moeten de stijlkamers van het museum volledig gestript worden. Het volledige monumentale interieur wordt ergens anders opgeslagen. De ruimtes moeten jaren later weer precies in de oude staat worden opgebouwd. Dat is een ingewikkeld karwei. PelserHartman ontwierp een plan en maakte 3D scan data waarmee later alle puzzelstukjes weer op hun plaats gelegd kunnen worden.
3D scans maken voor het museum
In geval van project Museum Paleis het Loo bleek dat inzet van een specifieke high-end 3D scanner zeer waardevol zou zijn. De informatiebehoefte kon vertaald worden in 2D wand- plafond- en vloeraanzichten. Het museum bestaat echter uit ontzettend veel verschillende ruimten en stijlkamers. Het maken van 2D aanzicht-tekeningen van al deze ruimten zou ontzettend veel tijd en geld gaan kosten. Daarom bedachten we een alternatief product; de orthofoto. Dit is een afgeleid product uit de 3D scan.

Orthofoto’s van wand- plafond- en vloeraanzichten
In plaats van het uittekenen van alle wand- plafond en vloeraanzichten kozen wij voor het maken van orthofoto’s. Het product orthofoto is een 2D orthogonaal aanzicht van een pointcloud / 3D scan. Het is niet letterlijk een foto maar een JPG- of PNG-afbeelding op schaal. Dit product wordt bijvoorbeeld gebruikt als onderlegger voor het maken van restauratieplannen of bouwhistorisch onderzoek of om aanzichten te maken van gevels, wanden, vloeren etc. Het gebruik van orthofoto’s maakt fasering en opdelen van tekenwerk mogelijk. Ze worden soms gebruikt als binnenwand- vloer- of plafondaanzicht in doorsnedetekeningen of als onderlegger om wandaanzichten te tekenen. In dat geval worden de orthofoto’s gemaakt vanuit dezelfde positie als de verticale doorsneden. Dit stelt de opdrachtgever in staat op basis van de orthofoto’s de verticale doorsneden met detailinformatie aan te vullen en om aanzichten te kunnen tekenen. Orthofoto’s kunnen gemaakt worden op basis van gekleurde en ongekleurde laserscandata.
Gekleurde 3D scans en orthofoto’s van het museum
Met speciale scanners en speciale verlichting maakten wij hele hoogwaardige opnamen. De eindproducten die we maakten waren;
- Pointclouds.
De 3D scandata in de vorm van een geregistreerde pointcloud in RCP- en E57-formaat. Deze pointclouds kunnen als onderlegger gebruikt worden in o.a. Autocad, Revit, Archicad en Vectorworks. - 3D viewers in kleur.
Ook dit product wordt gemaakte op basis van de 3D scandata. Hierdoor hoeft er geen aparte (bol)foto opname plaats te vinden. - Orthofoto’s van de ruimten in kleur.
Door deze producten hoeft er geen tekenwerk verricht te worden waardoor heel veel tekenuren en kosten bespaard worden.

3D scannen voor renovatie en verbouwing
PelserHartman brengt regelmatig monumentale gebouwen met behulp van 3D laserscantechnieken in kaart voor renovaties. Zo brachten we onder meer de vloerconstructie van het ARTIS-Groote Museum in kaart, maakten we een BIM-Model van het Amsterdam Museum en leverden we orthofoto’s voor de restauratie van de toren van de Stevenskerk in Nijmegen. Wilt u meer weten of kan u onze hulp gebruiken? Neem dan contact met ons op.