ARTIS in Amsterdam stelt het ARTIS-Groote Museum, gelegen aan het vrij toegankelijke Artisplein, weer open voor het publiek. Een grondige renovatie van het monumentale pand is daarvoor noodzakelijk. PelserHartman leverde een bijdrage door de vloerconstructie van de verdiepingsvloer 3D in kaart te brengen. Hierbij werd een opvallende scanmethode gebruikt.
ARTIS-Groote Museum
Het ARTIS-Groote Museum, gebouwd in de 19de eeuw, was het eerste Museumgebouw met tentoonstellingsfunctie in Amsterdam. In het museum waren onder meer opgezette dieren, fossielen en gesteentes te zien. Daarnaast was het gebouw ook een belangrijke ontmoetingsplek voor leden van Natura Artis Magistra, de oprichters van de dierentuin. In 1947 sloot het Groote Museum wegens geldgebrek.
Nu wil ARTIS het oudste museum van Amsterdam weer in zijn oude functie herstellen. Een renovatie van het monumentale pand is daarvoor hard nodig. Er wordt onder meer een kelderverdieping gerealiseerd, de rotte fundering wordt hersteld en de zalen worden gerenoveerd. Bij de restauratie is veel aandacht voor duurzaamheid, zo is er inmiddels een warmte koude opslag en komen er zonnepanelen op het dak.
3D scannen vloerconstructie ARTIS-Groote Museum voor model
Een belangrijk onderdeel van de renovatie is het verstevigen van de eerste verdiepingsvloer. Onze opdrachtgever, aannemersbedrijf Nico de Bont, beschikte al over een 3D model van de vloer constructie. Het was echter niet duidelijk of dit model conform werkelijkheid was. Aan ons daarom de taak op basis van laserscandata een accuraat model te maken. Aan de hand hiervan kon worden bekeken of de plannen voor de stalen constructie die de vloer moet gaan verstevigen, uitvoerbaar zijn.
3D scannen vloerconstructie ARTIS-Groote Museum
Tussen het plafond op de begane grond en de vloer op de eerste verdieping zit ongeveer een meter ruimte. In deze tussenruimte bevinden zich vele houten spanconstructies. Omdat het Groote Museum een monument is, mogen de vloerplanken van de eerste verdieping eigenlijk niet verwijderd worden. Wij stonden dus voor de uitdaging de ruimte tussen plafond en vloer nauwkeurig in kaart te brengen, zonder veel delen van de monumentale vloer te hoeven verwijderen.
In het midden van de ruimte werd een minimaal aantal planken weggehaald, zodat er een opening ontstond waar we de laserscanner in konden laten zakken. Daarnaast maakten we gebruik van 24 al bestaande luiken gelegen langs de gevel. Hier paste het statief van de laserscanner niet doorheen, daarom hebben we deze op z’n kop in de luiken laten zakken.
3D solid model
Op basis van de scans van de vloerconstructies van het Groote museum maakten wij een accuraat 3D solid model. Op basis van dit model kan met zekerheid worden gezegd of de stalen constructie ter versterking van de vloer eigenlijk wel past in de bestaande situatie. Deze methode wordt ook wel Clash Detection genoemd.
3D scannen rijksmonumenten
PelserHartman heeft veel ervaring met het 3D inmeten van monumentale panden. De volgende Rijksmonumenten in Amsterdam werden door ons al 3D in kaart gebracht:
- Het Anne Frank Huis werd ingescand als basis voor de verbouwing.
- Het Amstel Hotel werd ingescand vanwege renovatie. PelserHartman leverde hoogwaardige gevel- en daktekeningen en orthofoto’s.
- Het Amsterdam Museum werd ingescand vanwege verbouwing. PelserHartman leverde een 3D BIM-Model.
Meer weten?
Wil je meer informatie over het werken met laserscanners of heb je een project waar je onze hulp en expertise bij kunt gebruiken? Neem contact met ons op via [email protected] of bel direct naar ons kantoor in ‘s-Hertogenbosch 073-6135729.