Home » Projecten » 3D scannen Amsterdam

3D scannen Amsterdam

Amsterdam staat vol met oude gebouwen en monumenten en is daardoor één van de favoriete werkplekken van PelserHartman. Deze pagina laat enkele projecten zien die wij uitvoerden in onze hoofdstad met inzet van een 3D scanner. Van sommige projecten vindt u meer informatie op de specifieke projectpagina’s.

Anna Frank Huis Amsterdam

PelserHartman maakte een inmeting met 3D scanners van het wereldberoemde Anna Frank Huis te Amsterdam ter ondersteuning van de architect Bierman Henket en in opdracht van het Anne Frank museum. Lees het volledige bericht op de pagina 3D inscannen Anne Frank huis.

3Dscan_anne_frank_huis_amsterdam

3D scannen voor restauratie Amstel Hotel

PelserHartman 3D Measuring Solutions heeft voor de restauratie van het Amstel Hotel het complete exterieur ingescand, met speciale aandacht voor alle houtsnijwerkelementen en diverse ornamenten. De 3D scans zijn uitgewerkt tot hoogwaardige gevel- en daktekeningen. Daarnaast is alles uit de kast gehaald om de beste high-end sandata en orthofoto’s te maken. Het was een bijzonder meetproject op een locatie die voor de nodige uitdagingen zorgde. Lees het volledige bericht op de pagina 3D scannen voor restauratie Amstel Hotel.

Amstel Hotel rivier amstel

3D scan voor verbouwing Rembrandthuis Amsterdam

Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam gaat verbouwen. PelserHartman bracht daarom het interieur en exterieur van het dit monumentale pand uit de 17e-eeuw en het naastgelegen gebouw met behulp van 3D laserscanners in kaart. We leverden laserscans, de zogenaamde pointclouds, en een 3D viewer waarin de architect zelf metingen kan verrichten.

Lees het volledige bericht: 3D scannen museum het Rembrandthuis

Ondersteuning Octatube bij entree Van Gogh Museum

De nieuwe entree moest de curve van de bestaande tentoonstellingsvleugel exact volgen. Wij scanden het bestaande gebouw en genereerde uit de pointcloud een model waarin de dubbele buigingen werden gevangen. De systeemlijnen van de gebogen staalconstructie werd zo gevormd. Octatube kon met dit model de losse onderdelen van de constructie ontwerpen, engineeren en in elkaar lassen, met de zekerheid dat de vorm klopt. PelserHartman leverde geen volledige tekeningen, alleen de puur noodzakelijke maatvoering door de juiste sneden te maken in de pointcloud en 3D polylijnen aan te reiken. Omdat de meetdata om weinig nabewerking vroeg, bleven de kosten laag.

Lees meer in het artikel: Centrale maatvoering voor nieuwe entree Van Gogh Museum

????????????????????????????????????

Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum is toe aan verbouwing. PelserHartman heeft daarom in opdracht van de gemeente Amsterdam de gebouwen van het stadsmuseum 3D ingescand. Met deze scans is een BIM-model gemaakt, waarop architecten plannen voor de verbouwing van het museum kunnen baseren. Lees de volledige blogpost: 3D-scannen Amsterdam Museum voor verbouwing

Singelgrachtgarage Amsterdam

Aan de Singelgracht in Amsterdam moet een ondergrondse garage komen. De gehele openbare inrichting van de toekomstige garage is 3D ingemeten met veel aandacht voor detail. Elke straatsteen, woning en boom moest op de scans te zien zijn. Een omvangrijk project dus. Lees verder over dit project op de pagina 3D scannen Singelgrachtgarage Amsterdam.

Scangebied Singelgrachtgarage
Scangebied toekomstige Singelgrachtgarage in Amsterdam

Voormalige gevangenis Havenstraat Amsterdam

De voormalige strafgevangenis aan de Havenstraat in Amsterdam wordt de nieuwe huisvesting van de British School Amsterdam. Atelier PRO, Van Hoogevest Architecten en Buro Sant en Co kregen de opdracht om deze herbestemming te realiseren. PelserHartman werd gevraagd om de gevangenis 3D in te meten met 3d laserscanners. De architecten verwerken de pointclouds zelf tot een 3D model. Lees de volledige blogpost: Gevangenis Amsterdam wordt ingescand voor herbestemming.

Snelle inmeting Maison de Bonneterie met 3D scanners

Het 125 jaar oude familiebedrijf ‘Maison de Bonneterie’ ziet geen toekomst meer in de winkels in Amsterdam en Den Haag. H&M doet haar intrede en wil graag snel haar zogeheten ‘flagship stores’ openen. Het is mogelijk om een project sneller te laten verlopen dan normaal en nog steeds een foutloos resultaat te bereiken. PelserHartman kreeg de opdracht om de monumentale panden van Maison de Bonneterie snel en volledig in te meten. We zijn gestart met het eerste meetwerk op 9 oktober 2014 en de totale doorlooptijd van start meetwerk tot oplevering tekeningen was slechts 22 dagen! Met 3D laserscanning is de meetdata zo compleet en goed dat deze relatief snel en foutloos omgezet kan worden naar bouwkundige tekeningen.

Lees meer in het artikel: Snelle inmeting Maison de Bonneterie met 3D scanners

Maison de Bonnetterie-713

3D inmeten Kas Bank Spuistraat Amsterdam

Kas Bank NV laat zijn monumentale hoofdkantoor aan de Spuistraat volledig 3D inmeten door PelserHartman. Wingender Hovenier Architecten bv gebruikt de nieuwe set tekeningen als basis voor het maken van een ontwerp voor de nieuwe bestemming. Het volledige gebouw werd 3D ingemeten met diverse laserscanners in combinatie met traditionele metingen met total stations. De Leica C10 legde de gebouwcontouren vast, omdat deze eenvoudig lange afstanden meet. Binnen in het gebouw kozen we voor snelheid en licht gewicht met de Z+F5006h en Z+F5010, omdat de architect geen behoefte had aan trueviewers, films of orthofoto’s. Het maken van fotomateriaal met de scanner kon daarom achterwege blijven en de inzet van het topmodel Z+F5010C bleek hier niet nodig.

Lees meer in het artikel: 3D inmeten Kas Bank Spuistraat Amsterdam

3d-scanning-amsterdam-kasbank-713

3D scan Van Gendt Hallen Amsterdam

De Van Gendt Hallen vormen een belangrijk stuk industrieel en rijksmonumentaal erfgoed op het Oostenburgereiland (Oostenburg) in Amsterdam. De Stork Werkspoorhallen zijn ontworpen door Architect Van Gendt en vormden een belangrijk onderdeel van de fabriek van Werkspoor-Stork. De vijf geschakelde hallen zijn in verschillende fases gebouwd van 1898 tot 1910. Architectenbureau Braaksma en Roos maakten een studie inzake de herbestemmingsmogelijkheden en RAB maakte een restauratieplan. PelserHartman maakte een volledige 3D inmeting van de vijf hallen met high-end 3D scanners. Het resultaat bestond uit een geregistreerde pointcloud en orthogonale aanzichten op schaal; de zogenaamde orhto foto’s, zoals te zien in afbeelding hieronder.

ortho-foto-vangendthallen-amsterdam-713
Gevel
VanGendtHallen-713

3d inmeten en tekenen bibliotheek UvA Amsterdam

De Universiteit van Amsterdam kreeg een nieuwe Universiteitsbibliotheek Binnenstad op het Binnengasthuisterrein. PelserHartman kreeg de opdracht om een volledige en nauwkeurige 3D inmeting te maken van het complex. De 3D inmeting werd uitgevoerd met laserscanners op basis waarvan PelserHartman een 3D REVIT model van de bestaande situatie maakte. Dit 3D model diende als basis voor het ontwerp van de nieuwe Bibliotheek UvA. Lees verder op de pagina 3d inmeten en tekenen bibliotheek UvA Amsterdam.

????????????????????????????????????
Screenshot van 3D scan nieuwe universiteitsbibliotheek Amsterdam.

Nieuwendijk 224 en Eggertstraat 17 Amsterdam

(April 2014). Een aantal panden aan de Nieuwendijk 224 en Eggertstraat 17 te Amsterdam worden gerenoveerd een deels gerestaureerd. De gevel aan de Eggertstaat krijgt een nieuw 19e eeuw aanzien en er komt een nieuwe kelder en fundering onder het pand Nieuwendijk 224. De transformatie is een ontwerp van Rijnboutt architecten. De verbouwing maakt goede bewinkeling en wonen over meerdere lagen mogelijk. PelserHartman maakte nauwkeurige inmetingen voor het plaatsen van nieuwe vloeren tussen de bestaande opgaande gebouwschillen. We deden dit tijdens de sloop zodat de prefabricage van de staalconstructie geen vertraging op zou lopen.

Lees meer in het artikel: 3D inmeting bespaarde Dura Vermeer tijd en faalkosten

Nieuwendijk_klein_713

3D scan Rhijnspoorgebouw HvA te Amsterdam

(September 2014). De HvA krijgt een uitbreiding van de Amstelcampus. Op de kop van de Wibautstraat wordt het Rhijnspoorgebouw gerealiseerd. Het dertien verdiepingen tellende gebouw wordt ontworpen door de combinatie ‘De Architekten Cie’ en ‘Powerhouse Company’ in samenwerking met ‘Marc Koehler Architects’. Het pand zal verrijzen op het braakliggende stuk grond naast het Kohnstammhuis en Theo Thijssenhuis. PelserHartman maakte een inmeting met 3D scanners van de bouwdelen rondom het braakliggend terrein. Ook leverden wij het 3D Revit model van de bestaande schil.

3D-scanner-amsterdam-713-2

3D scan Conservatorium hotel Amsterdam

De voormalige Rijkspostspaarbank kreeg een herbestemming tot het 5-sterren Conservatorium hotel. Het rijksmonument werd gerestaureerd, gerevitaliseerd, uitgebreid en kreeg een zeer hoog afwerkingsniveau. In opdracht van Conservatorium BV heeft PelserHartman de complexe houten kapconstructie van het pand  te Amsterdam 3D-ingemeten met 3D scanners. Op deze manier ontstond een goed beeld van de beschikbare vrije ruimte onder de kapconstructie.

Lees meer in het artikel: 3D meten en tekenen complexe kap Conservatoriumhotel Amsterdam.

Conservatoriumhotel

Bijenkorf Amsterdam

(Januari 2014). De Bijenkorf sluit vijf van de twaalf winkels. Er wordt geïnvesteerd in de winkels die openblijven, in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Amstelveen en Maastricht. PelserHartman bracht Bijenkorf winkels Eindhoven, Utrecht en Rotterdam volledig in kaart en maakte nauwkeurige vloerhoogtemetingen van het filiaal in Amsterdam.

3D-scanner-bijenkorf-amsterdam

3D laserscan Gerrit Rietveld Academie

De Gerrit Rietveld Academie zal worden uitgebreid met een nieuw gebouw van twee bouwlagen dat wordt aangesloten op de twee bestaande gebouwen. Voor de uitwerking van deze plannen was een goede en complete inmeting van het bestaande terrein en gebouwen noodzakelijk. PelserHartman werd gevraagd om alles digitaal 3D in te meten. We kozen ervoor om dit werk uit te voeren met een 3D scanner. We maakte een volledige opname van het terrein, de gevels en de ruimten direct achter de beoogde aansluitingen op de nieuwe bouwdelen. Het product was een zeer uitvoerig terreintekening met verticale doorsneden van de omliggende gebouwen.

3D-scanner-rietveld-amsterdam-713

Door de inzet van een 3D scanner werd alles in één keer ingemeten; plaats en afmeting van gebouwen, hoogteverloop straatwerk, terreinbegrenzingen, hoogten van gebouwen, hagen, schuttingen, trafohuisjes, schuurtjes, containerruimten, groenstroken, bomen, lantaarnpalen, putten, parkeervoorzieningen, slagbomen, paaltjes, vijverbakken, hekwerken etc.

3D inmeting Beurs van Berlage

(Mei 2014). De graanbeurszaal van de Beurs van Berlage wordt verbouwd. De glazen constructie die destijds werd ontworpen en gebouwd door Octatube wordt verwijderd en de vloeren worden aangepast. Architect Bierman Henket & partners wilde zekerheid over de verschillende vloerhoogtes, het verloop van vloeren en onderliggende constructies. PelserHartman werd ingeschakeld om de vloerconstructie in te meten.

3D-scanner-BeursVanBerlage

Herbestemming Elsevier gebouw Amsterdam

Het voormalige ‘Elsevier gebouw’ of Dudok kantoorgebouw te Amsterdam wordt herbestemd tot studentencomplex. PelserHartman maakte een volledige inmeting met 3D scanners en een Revit model van de bestaande situatie. Dit 3D model vormde de basis voor het ontwerp en BIM traject van Knevel Architecten.

3D-scanner-elsevier-amsterdam-713

3D scanning Scheepvaartmuseum Amsterdam

De officiële heropening van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam in 2011 speelde zich af rond het water waarin het Scheepvaart museumgebouw staat. Het museum werd met een spectaculaire 3D-projectieshow ’teruggegeven’ aan het publiek. LiveLAB is specialist in de look & feel & content van events. Dit doen ze onder andere met dynamische 3D projecties op gevels van gebouwen. Om de projecties goed te kunnen maken is een goede 3D onderlegger van het gebouw van groot belang. Daarom werken de mensen van LiveLab liever niet met een bestaande tekening of foto van het gebouw. LiveLab gaf PelserHartman de opdracht om de gevels van het museum 3D in te laten meten. PelserHartman maakte 3D scans en modellen van de gevels.

Lees meer in het artikel: Laserscan Scheepvaart Museum Amsterdam voor 3d openingshow.

3622_scheepvaartmuseum_scan_713

3D inmeting Concertgebouwplein 20 Amsterdam

(Oktober 2012). Herontwikkeling van de voormalige Amsterdamse vestiging van Van Lanschot Bankiers aan het Concertgebouwplein. Het gebouw dateert uit het begin van de twintigste eeuw en is een rijksmonument. Het pand kreeg een nieuwe bestemming die past bij de uitstraling en locatie van het pand. PelserHartman maakte een inmeting waarbij de nadruk lag op de hoogteverschillen tussen alle vloerdelen.

Vloermetingen-Concertgebouwplein-Amsterdam

NIEUWSTE PROJECTEN

NEN2580 rapportage Markt Den Bosch

Op 27 februari 2016 stortte het pand aan de markt van ’s-Hertogenbosch in. De volgende dag scande PelserHartman de ravage om de situatie te documenteren. Jaren later kwam het project weer bij ons op tafel. Deze keer kwam de vraag vanuit de constructeur. We scanden de kelder en de belendende gevels. Vorige week stonden we voor de derde keer op de hoek van de markt. Deze keer voor het inmeten van de nieuwe situatie voor het maken van een NEN2580 rapportage. Dit soort rapporten krijgen binnenkort een officiële status vanuit branchevereniging Vm2. De NEN2580 certificaten kunnen gemaakt worden door bedrijven die hier speciaal voor gecertificeerd zijn. PelserHartman is binnenkort gecertificeerd volgens ‘de erkenningsregeling oppervlaktebepalingen NEN 2580 en NTA 2581’ door SKG-IKOB.

Het nieuwe ontwerp door HP architecten. (Bron: HP architecten)

Nieuwbouw aan de Markt van ’s-Hertogenbosch

In februari 2016 stortte het gebouw op de hoek van de Markt en de Hinthamerstraat in Den Bosch in. Opdrachtgeefster mevrouw Clingeborg-Hoedemakers gaf HP architecten uit Rotterdam de opdracht om voor deze prominente plek een plan te maken. Het ontwerp van de architect voorziet in een winkelruimte op de begane grond en twee woningen daarboven. Het ontwerp is uit 2019 en de oplevering volgt in 2023. De nieuwbouw werd snel en accuraat digitaal ingemeten met 3D laserscanapparatuur.

NEN2580 SCAn
3D laserscanning buitengevel nieuwbouw

Ingestorte pand Pearl

Twee historische gebouwen waarin de winkel Pearle gevestigd was, stortte in op zaterdag 27 februari 2016. De locatie werd al snel een soort toeristische trekpleister en vele foto’s en films verschenen op het internet. PelserHartman maakte 3D laserscans van de situatie waardoor alles tot op de millimeter ingemeten is. Een deel van deze documentatie kan je bekijken via 3D viewers. Deze manier van documenteren wordt vaak toegepast bij ongevallen en forensisch werk. Door de situatie in te scannen kan men snel starten met het opruimen van de puinhoop en het herstellen van de schade.

Wil je zien hoe de situatie toen was? Lees de blog 3D scan ingestort pand markt Den Bosch.

3D pointcloud instorting Pearl in 2016

Certificering voor NEN2580 rapporten

Branchevereniging Vm2 heeft leden die deskundig zijn in het opstellen van vloeroppervlaktemetingen. Zij zijn gecertificeerd volgens ‘de erkenningsregeling oppervlaktebepalingen NEN 2580 en NTA 2581’ door SKG-IKOB. PelserHartman is sinds 2022 lid van de branchevereniging Vm2 en doorloopt momenteel de certificeringsprocedure.

Correcte bepaling oppervlakten is essentieel

Kwaliteit is van groot belang voor branchevereniging Vm2. Ze zorgen ervoor dat mensen kunnen rekenen op betrouwbare en eenduidige meetrapporten. Dat is belangrijk want veel partijen baseren hier immers hun berekeningen en kostencalculaties op. Ook de prijs van woningen, winkels en kantoren heeft als grondslag de oppervlakte. Het is dus erg belangrijk dat de juiste oppervlakte op de correcte manier bepaald wordt. Sinds 2019 is er de certificeringsregeling ‘Oppervlaktebepalingen conform NEN 2580 en NTA 2581’. Deze regeling bevat strenge kwaliteitseisen. De kwaliteitseisen gaan onder andere over werkprocessen en rapporteringswijze. Onafhankelijke certificatie-instelling SKG-IKOB controleert meerdere keren per jaar of een lid aan de eisen voldoet. Zij doet een audit op kantoor, een audit op een meetlocatie en een aantal audits op afstand.

Contact

Wil je meer info over NEN2580 rapportages of over 3D scanning? Neem dan contact met ons op.

Scan2BIM historische sluis Zevenhuizer Verlaat

De historische sluis Zevenhuizer Verlaat in het Rottemerengebied wordt opgeknapt. In 2022 vond er alvast een grondig onderzoek van de sluis plaats waarbij de sluisdeuren uit de sluis werden getakeld. Advies- en ingenieursbureau Wagemaker uit Rosmalen kreeg de opdracht om het plan van aanpak te maken en de engineering te doen voor de renovatie van de sluis. Om het advieswerk goed te kunnen uitvoeren is een correct model van de bestaande situatie essentieel. Daarom schakelden zij PelserHartman in voor de zogenaamde scan2BIM werkzaamheden. De sluis werd 3D ingemeten met een laserscanner om daarna een 3D BIM Revit model te kunnen maken.

De historische sluis ‘Het Zevenhuizer Verlaat’

Sluis ‘Het Zevenhuizer Verlaat’

Het Zevenhuizer Verlaat is een schutsluis met puntdeuren tussen de Rottemeren en de Hennipsloot in de provincie Zuid-Holland. De sluis zorgt voor een vaarweg van Rotterdam binnendoor over de Ringvaart naar Gouda. Het Zevenhuizer Verlaat is voornamelijk van belang voor de pleziervaart. Nabij de sluis staat de monumentale Eendrachtsmolen.

De afbeelding hierboven laat een combinatie van de 3D scan met het 3D model zien in Revit

Achtergrond van het project

De provincie Zuid-Holland, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Recreatieschap Rottemeren en de gemeente Zuidplas werken samen om de vaarroute Rotte-Hollandsche IJssel door de Hennipsloot en Ringvaart te verbeteren. Het is de ambitie van de gemeente Zuidplas om de bedieningstijden van de bruggen en sluizen verruimen. Het Recreatieschap Rottemeren en de gemeente Zuidplas zorgen voor steigers, informatiepanelen en passeerplekken. Het hoogheemraadschap zal de sluis Zevenhuizer Verlaat opknappen. De Hennipsloot is reeds uitgebaggerd voor een goede bevaarbaarheid.

Bovenaanzicht van de 3D meting (gekleurde pointcloud)

Deze verbeteringen dragen bij aan het doel van de provincie om het recreatieve, regionale vaarnetwerk te versterken. Om deze reden ontvangen verschillende deelprojecten binnen de samenwerking financiële steun van de provincie.

Behalve de sluis opknappen, onderzoekt het hoogheemraadschap in hoeverre de bediening van de sluis deels kan worden geautomatiseerd. Ook komt er voor vissen een betere verbinding tussen de Hennipsloot en de Rotte, zodat zij veilig heen en weer kunnen zwemmen.

pointcloud sluis
3D laserscandata in de vorm van miljoenen gekleurde meetpunten

3D inmeten sluis met laserscanner

Voor dit project is niet alleen de sluis van belang, maar ook de direct omliggende omgeving. Daarbij is het belangrijk voor het ingenieursbureau dat de positie en oriëntatie van de sluis precies klopt. Oftewel, het is belangrijk om te weten hoe de sluis gepositioneerd is in het Rijksdriehoeksstelsel en ten opzichte van NAP. Dat laatste is hier natuurlijk extra van belang in verband met de waterstanden in relatie tot sluisdeuren en de wanden van de sluiskolk. We hebben ervoor gekozen om zowel de sluis als ook de omgeving in het meten met een statische 3D laserscanner. Hierdoor krijg je de meest uitgebreide en nauwkeurige inmeting. Total station en GPS werden gecombineerd om de scandata, oftewel de pointcloud in het juiste coördinatenstelsel te kunnen plaatsen.

3D BIM model sluis (render)

3D BIM Revit model

Voor het maken van een goed renovatie- of restauratieplan is het belangrijk om goed grip te hebben op de bestaande situatie. Wanneer we een aanvraag krijgen om een sluis in te meten spreken we eerst met de klant goed af wat het eindproduct zou moeten worden. Daarna bepalen we samen hoe de inmeting uitgevoerd zou moeten worden om ervoor te zorgen dat dit eindproduct gemaakt kan worden. In dit geval maakten wij op basis van de gemaakte gekleurde pointclouddata een 3D Revit BIM model. Dat noemen we ook wel scan2BIM of scan-to-BIM. Op basis van dit model kan Wagemaker verder engineren.

Bruggen, sluizen en infra inmeten

Met behulp van 3D laserscanners, hoog nauwkeurige Total Stations, drones en speciale monitoringstechnieken meet PelserHartman bruggen, sluizen en andere civiele objecten. Heb je zelf een project? Neem dan contact met ons op.

Het Spookslot in 3D vereeuwigd

Met veel plezier kunnen we eindelijk het grote nieuws met jullie delen! Het Spookslot wordt met een unieke 3D beleving vereeuwigd in de metaverse. Samen met de Efteling en Boldly-XR hebben we een ongekende 3D-ervaring gecreëerd die het iconische gebouw tot leven brengt. Een unieke samenwerking! Sinds 1978 was het Spookslot een geliefd onderdeel van de Efteling, maar de tand des tijds heeft ervoor gezorgd dat het plaats gaat maken voor een nieuw spookachtig themagebied. Omdat de Efteling bekendstaat om haar creatieve sprookjes en attracties die van generatie op generatie beleefd kunnen worden, is besloten door de Efteling om het Spookslot digitaal te vereeuwigen. Hierdoor is deze ervaring ook toegankelijk voor toekomstige generaties.

Capturing Reality

Capturing Reality is vaak de opgave binnen PelserHartman. Maar dan wel écht de werkelijkheid vastleggen in miljarden coördinaten. Regelmatig doen we dit voor monumentale complexen en ander erfgoed. Van Anne Frank huis tot het Binnenhof. We zoeken graag actief de samenwerking op om Nederlands meest bijzondere objecten in te scannen. Gewoon omdat het supergaaf is om bijzondere gebouwen 3D in te meten en te documenteren voor het nageslacht. De Efteling had al plannen om het Spookslot te vereeuwigen. Dat was een perfecte match met onze zoektocht naar een bijzonder project voor 2022.

3D laserscanning van de buitenzijde van het Spookslot (Foto: Efteling)

Een unieke en niet eerder vertoonde ontwikkeling

De Efteling maakt voor het eerst een attractie zichtbaar in de ‘metaverse’ en vereeuwigt daarmee het Spookslot met een unieke 3D beleving. Iedereen kan straks in deze metaverse om het attractiegebouw heen lopen. Medewerkers van de Efteling krijgen een NFT waarmee zij toegang krijgen tot de binnenzijde. Deze ‘non-fungible tokens’ zijn uniek en niet vervangbaar.

3D laserscan komt tot leven

Het PelserHartman-team legde met 3D scantechnologie het Spookslot tot in detail vast net voor de sloop. Dit inmeten gebeurde met high-end 3D laserscanners die twee miljoen meetpunten per seconde maken. Ook maakten we foto’s waardoor er gekleurde puntenwolken, oftewel pointclouds, ontstaan. Het maken van de onderliggende 3D meetdata vereiste het gebruik van de nieuwste technieken. Voor het Spookslot voerden we samen met Boldly-XR een uniek technologisch hoogstandje uit. Boldly-XR verwerkte onze scandata. Ze zijn gespecialiseerd in het creëren van realtime, meeslepende 3D- en AR-ervaringen. Zij hebben de scan omgezet in een prachtige en immersieve 3D-ervaring in de metaverse.

De high-end 3D laserscanner meet met twee miljoen punten per seconde de binnenzijde van het Spookslot

Spookslot digitaal vereeuwigd

We zijn zeer dankbaar dat we op onze eigen manier hebben kunnen bijdragen aan het behoud van het Spookslot. Dit is een iconisch gebouw geweest met een bijzondere betekenis voor heel veel mensen. Door het te vereeuwigen in de metaverse, wordt ervoor gezorgd dat deze betekenis ook behouden blijft voor toekomstige generaties. De NFT garandeert de exclusiviteit van dit project.

Laat jouw bijzondere object kosteloos inscannen

Heb je zelf een zeer speciale opgave of een tof idee? Dien dan een voorstel bij ons in! Eens per jaar kiezen wij een project uit en gaan we de samenwerking aan. Kosteloos, als jij tenminste een leuke tegenprestatie kunt bedenken. Wij gunnen ons team namelijk graag de ruimte en het plezier om zeer bijzondere objecten in te scannen “gewoon omdat het kan en leuk is!”. Soms om een goede relatie te helpen, of als vrijwilligerswerk en soms gewoon omdat het supergaaf is om bijzondere gebouwen 3D in te scannen en te documenteren voor het nageslacht.

Heb je een zeer bijzonder project? Neem dan contact met ons op!

3D laserscanning voor renovatie Château St. Gerlach

Voor de renovatie van Château St. Gerlach heeft PelserHartman het monumentale kasteel ingemeten met 3D laserscanapparatuur voor Zoom Industries. Op basis van deze nauwkeurige 3D inmetingen zijn plattegrond-, doorsnede- en geveltekeningen gemaakt. Deze tekeningen vormen de basis voor de renovatieplannen van het Château. Alle betrokken partijen maken gebruik van dezelfde basisinformatie waardoor de kans op (communicatie) fouten verkleind wordt.

Pointcloud PelserHartman
Ongekleurde pointcloud van Château St. Gerlach

3D laserscanning kastelen en landgoederen

De maatvoering van een oud kasteel zoals Chateau St. Gerlach in Valkenburg is vaak niet te herleiden vanuit de aanwezige archieftekeningen. Vroeger werden zaken vaak ter plekke in het werk bepaald en uitgevoerd. En al helemaal niet meer op een bouwtekening – als deze er al was – bijgewerkt. Oftewel, men deed niet aan revisie.

Ongekleurde Pointcloud
Doorsnede van een ongekleurde puntenwolk

Het is zo goed als onmogelijk kastelen en landgoederen met de hand (na) te meten. Niet alleen vanwege scheefstanden en schuinten, maar natuurlijk ook vanwege de omvang. Daarom hebben we dit prestigieuze kasteel met 3D laserscanning technieken ingemeten. Het resultaat uit een laserscanner is een pointcloud. Een wolk van meetpunten.

Pointcloud als onderlegger voor 2D tekenwerk

Niet alle betrokken partijen kunnen werken met pointclouds. Daarom hebben we op basis van de pointcloud 2D tekeningen gemaakt van de plattegronden en gevels. Daarnaast hebben we ook enkele doorsnede tekeningen gemaakt.

2D gevelaanzicht
2D gevelaanzicht op basis van pointcloudinformatie

Meer weten over scannen en 2D tekenen of 3D modelleren?

Wil je meer weten over 3D laserscanning en modelleren met pointclouds? Lees dan verder op de speciale portaalpagina 3D scannen en modelleren. Vandaaruit kun je weer doorklikken naar verschillende onderwerpen rondom het scannen en werken met pointclouds. Ook vind je daar knoppen die toegang geven tot formulieren waarmee je offertes kunt aanvragen. Heb je al een project en wil je meteen een offerte aanvragen? Dat kan via de knop hieronder.

BIM model Museum Catharijneconvent Utrecht

Museum Catharijneconvent koos PelserHartman uit om het Utrechtse museum in kaart te brengen. We zijn blij dat we dit mooie complex mogen toevoegen aan onze ‘collectie’ musea. Natuurlijk trokken we graag weer alles uit de kast voor dit bijzondere project. Onze scanoperators en 3D-modelleurs waren afgelopen maanden hard maar enthousiast aan het werk. Ze maakten betrouwbare pointclouddata met high-end laserscanners en een BIM model LOD300. We bedanken het museum en Anja In ’t Velt – de Groot voor het gestelde vertrouwen.

3D BIM model LOD300 van Museum Catharijneconvent in Utrecht

Samen een goed doordacht plan maken

In februari dit jaar maakten we het plan om het monumentale museumcomplex in kaart te brengen. Dit deden we natuurlijk in nauwe samenwerking met de mensen van het museum. Hierbij staat het einddoel bij ons altijd centraal; datgene doen en maken dat nodig is voor plannenmakers en de ontwerpende partijen. Het BIM model moest de goede basis zijn voor bureau KAAN Architecten.

Gekleurde pointcloud van Museum Catharijneconvent in Utrecht

3D scans en viewers als basis

Begin maart startten de scanwerkzaamheden en eind mei kon het 3D model worden opgeleverd. Het werk bestond uit verschillende onderdelen die op verschillende manieren werden uitgewerkt. De basis-inmeting werd uitgevoerd met Leica-scanners. Dit leverde nauwkeurige coördinaten in de vorm van een puntenwolk. Daarnaast maakten we foto-opnamen tijdens het scannen waardoor een gekleurde pointcloud gemaakt kon worden. Deze data werd ook gebruikt voor het maken van 360-graden panorama foto’s en twee verschillende 3D viewers.

Een 3D BIM REVIT model als eindproduct

Maar het grootste en belangrijkste eindproduct was het 3D REVIT model dat gemaakt werd op het detailniveau LOD 200 waarbij de monumentale gevels werden uitgewerkt op het niveau LOD 300. Met de twee verschillende viewers konden zowel de pointclouddata als ook de bolfoto’s, online en offline bekeken worden. Het betreft hier de viewers Leica Jetstream en Cyclone Enterprise.

Ongekleurde pointcloud van Museum Catharijneconvent in Utrecht

Een nieuw ontwerp voor het museum

Museum Catharijneconvent besloot in 2021 op zoek te gaan naar een architect voor een grootschalige verbouwing. Dit vanwege de groeiende belangstelling voor het museum en om het museum klaar te maken voor de toekomst. Met de verbouwing wil het museum een gedroomde nieuwe collectiepresentatie maken voor het onderwijs (samen met tentoonstellingsontwerper OPERA Amsterdam), meer tentoonstellingen presenteren, verduurzamen en niet in de laatste plaats het prachtige complex in de etalage zetten. KAAN Architecten is door het museum gekozen om het ontwerp te maken voor de verbouwing. Zij presenteerden, in een vol Tivoli Vredenburg, een visie waarin het monument en de nieuwe architectuur elkaar optimaal versterken. Het museum werkt momenteel aan de doorontwikkeling van het ontwerp.

Meer weten over scannen en modelleren?

Wil je meer weten over 3D scannen en modelleren met pointclouds? Lees dan verder op de speciale portaalpagina 3D scannen en modelleren. Vandaaruit kun je weer doorklikken naar verschillende onderwerpen rondom het scannen en werken met pointclouds. Ook vind je daar knoppen die toegang geven tot formulieren waarmee je offertes kunt aanvragen. Heb je al een project en wil je meteen een offerte aanvragen? Klik dan hier.

Monitoring beweging vier woontorens in Antwerpen

In dit project wordt een bestaande woontoren gerenoveerd door de toren te strippen tot de dragende betonnen constructie. De centrale kern wordt nadien verwijderd waardoor de bestaande appartementen los komen te staan, in de vorm van vier kleine torentjes. Tijdens de werkzaamheden is het essentieel de bewegingen van de overgebleven toren-elementen op te volgen: monitoring. Dit is zowel voor de veiligheid van de aanwezige arbeiders als om na afloop van de werken de eventuele scheefstand van de torens in kaart te kunnen brengen.

De kern wordt uit het bestaande woongebouw gesloopt.

PelserHartman stelt een alternatieve methode voor

PelserHartman is bij dit project ingeschakeld als specialist om een alternatieve methode te bedenken voor een methode met optische kabels enerzijds en een arbeidsintensieve inmeting van scheefstand met totalstation anderzijds. Op basis van ervaringen bij andere projecten heeft PelserHartman een systeem bedacht waarbij een makkelijker bevatbaar systeem van dynamische tiltmeting geïnstalleerd werd. Dit systeem kan verplaatsing, versnelling, trilling en temperatuur meten. Daarnaast bedacht PelserHartman om de scheefstandsmeting ook nog uit te voeren op basis van 3D scanning.

3D scanning voor monitoring scheefstand

Dit project vraagt een inmeting van de scheefstand op ongeveer 300 punten voor de afbraak van de oude kern en na afloop van de opbouw van de nieuwe kern. Deze moeten met elkaar vergeleken worden. PelserHartman heeft beslist om dit anders aan te pakken. Door een 3D scan van de toren te maken kan de scheefstand van alle dragende elementen eenvoudig bepaald worden. Als na afloop een nieuwe scan gemaakt wordt kunnen beide puntenwolken op elkaar gelegd worden om een verschil-analyse uit te voeren.

Ongekleurde pointcloud als nulmeting

De moeilijkheid bij de 3D scanning bestaat in het garanderen van de nauwkeurigheid van de gelijkvloerse verdieping tot de 16e verdieping op een hoogte van 45m. Om dit te garanderen wordt er een volledige ketting gescand met een Leica RTC360 door de centrale trappenhal waarbij elke even verdieping volledig gescand wordt. Door de open ramen kan er een verbinding met de hoger gelegen en lager gelegen verdieping gemaakt worden. Daarnaast worden op de middelste en bovenste verdieping targets gescand vanaf de betreffende verdieping. Deze targets worden ook vanaf de straat met een totaalstation ingemeten. Op deze manier wordt de nauwkeurigheid gecontroleerd. Het scannen van de buitenzijde gebeurt met de nauwkeurigste scanner op grotere afstand, een Leica P40.

Dynamische tiltsensoren om veiligheid te garanderen

Bij het wegbreken van de centrale kern ontstaat er een potentieel instabiele situatie. Het zou kunnen dat één van de vier resterende torendelen instabiel wordt onder invloed van de omgevingsomstandigheden zoals wind. Maar hij zou ook instabiel kunnen worden door het wegbreken van de centrale kern. Het is voor de veiligheid van de arbeiders ter plaatse essentieel dat zij indien nodig tijdig uit de toren geëvacueerd kunnen worden.

Sensordata

Er werden op drie verdiepingen telkens vier dynamische tiltsensoren aangebracht. Deze sensoren van onze partner StabiAlert meten met een tussentijd van enkele seconden verschillende factoren. Hieruit worden snelheid, versnelling, hoekverandering, trilling en temperatuur verkregen. Door bepaalde alarmwaarden toe te kennen aan de hoekverandering kunnen er per mail en/of SMS alarmen uitgestuurd worden of ter plaatse een alarmsignaal laten klinken.

Vastleggen grenswaarden

Het vastleggen van grenswaarden is het meest essentiële onderdeel. De grenswaarden kunnen pas bepaald worden als de natuurlijke beweging van het gebouw bekend is. Om de natuurlijke beweging van het gebouw te bepalen werd er eerst een nulmeting uitgevoerd gedurende twee weken. Op basis van die meting konden de grenswaarden bepaald worden.

Gedurende de maanden wijzigen de temperaturen. Hierdoor wijzigt ook de natuurlijke beweging van het gebouw in vergelijking met de referentieweek. De grenswaarden werden gedurende het project bijgesteld in overleg met de begeleidende ingenieur.

Video monitoring trillingen en scheefstand woontoren Antwerpen

Contact

Heb je een project waar je onze hulp bij kan gebruiken of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons ons hoofdkantoor in Nederland of met de Belgische PelserHartman vestiging.

Contact kantoor ’s Hertogenbosch

Contact PelserHartman België

PH houdt zakking, scheuren en scheefstand Brusselse school continu in de gaten

In december 2020 werden in de Sint-Joris-basisschool te Brussel op een aantal plaatsen zorgwekkende scheuren vastgesteld. PelserHartman werd door de scholengemeenschap ingeschakeld om metingen uit te voeren om het probleem snel in kaart te brengen en eventueel verder op te volgen door monitoring. Al snel bleek dat er sprake was van een behoorlijke verzakking met scheefstand en scheurvorming tot gevolg. De Brusselse school wordt nu continu door ons in de gaten gehouden met tilt-sensoren en inclinometers.

Monitoren van scheefstand mét en zonder inclino- en tiltmeters

Zodra iets scheef lijkt te zakken, is het nuttig om meteen de scheefstand in te meten. Het éénmalig inmeten geeft informatie over de actuele situatie en de reeds opgetreden scheefstand. Het uitvoeren van meerdere metingen geeft informatie over de verandering van scheefstand. Hierdoor zien we of een gebouw in beweging is en steeds schever komt te staan.

Wanneer de veiligheid in het gedrang komt, zetten wij een continu systeem in. Hierbij wordt bij een onveilige situatie meteen een alarm uitgestuurd en kunnen er tijdig de nodige acties ondernomen worden. Dit was het geval bij de school in Brussel en daarom brachten wij een online monitoringssysteem aan bestaande uit tiltmeters.

Wil je meer weten over het monitoren van scheefstand met inclinometers? Lees dan verder op de pagina Meten en monitoren van scheefstand.

Deformatie-analyse als basis voor het monitoringsplan

PelserHartman voerde op basis van een werkbezoek onmiddellijk enkele noodzakelijke metingen uit. Zo werd een high-end 3D scan gemaakt van de voorgevel en de vloeren. Door middel van een deformatie-analyse ontstond snel een algemeen beeld van de vervorming.

Deze analyse werd uitgevoerd door van de puntenwolk een kleurenkaart te maken. Hierdoor werd de scheefstand van de voorgevel meteen goed zichtbaar. Daarnaast werd op basis van de puntenwolk een eenvoudige lijnentekening gemaakt waarop de hoogtes van alle raamdorpels ingetekend werden. Hiermee kon ook de historische zakking in kaart gebracht worden, er vanuit gaande dat deze raamdorpels ooit op dezelfde hoogte geplaatst werden. Beide analyses toonden een sterke vervorming, zowel wat betreft zakking als scheefstand. Op basis van deze resultaten kon er inzichtelijk gemaakt worden welke metingen aangewezen zijn om verder uit te voeren.

Automatische tiltsensoren om veiligheid te garanderen

Uit de deformatie-analyse bleek een relatief grote scheefstand. Kort na de eerste metingen werden er extra scheuren vastgesteld en kwamen er enkele stenen los uit de voorgevel. Hierop is onmiddellijk beslist om een systeem van tiltmeters te installeren die permanent de scheefstand van de voorgevel opvolgen. In dit geval installeerden we 3 tiltsensoren van het type WiSen tilt node. De meetdata wordt naar een online systeem doorgestuurd zodat de data in real time opgevolgd kan worden. Door een alarm te koppelen aan de meetdata kon in het geval van een problematische zetting de school onmiddellijk ontruimd worden.

Nauwkeurige zettingsmeting

Gelijktijdig met de installatie van de tiltsensoren werden onderaan de gevel 6 meetpunten aangebracht om de zakking van de voorgevel nauwkeurig op te volgen. Deze manuele meting werd maandelijks herhaald. Het risico zit niet in de zakking waardoor hier geen (duurder) automatisch systeem hoeft aangebracht te worden.

Extra metingen als aanvulling

Er werden in het gebouw nog enkele zeer sprekende vervormingen vastgesteld. Zo was de vloer op het gelijkvloers sterk vervormd en waren en grote scheuren aanwezig in muren van een klaslokaal op de tweede verdieping.  De vloeren van zowel de gelijkvloerse lokalen als van het klaslokaal op de tweede verdieping werden geregeld manueel ingemeten met een hoognauwkeurig totaalstation. Deze metingen geven aanvullende informatie aan constructeurs en stabiliteitsingenieurs om de gedragingen van het gebouw beter te begrijpen.

Eenvoudige scheurmeting

Er werden ook op enkele scheuren plastic scheurmeters aangebracht. Deze plastic plaatjes zijn niet de meest nauwkeurige optie maar geven wel in één oogopslag een beeld over het al dan niet toenemen van de scheurvorming. Zo kunnen ook leken op locatie deze uitlezen en op die manier eventueel gerustgesteld worden, of indien nodig actie ondernemen.

Onderzoek naar structurele problemen

Gelijktijdig met alle metingen werd de situatie van nabij opgevolgd door enkele ingenieursbureaus. In april werd er beslist om de lessen niet meer in dit schoolgebouw te laten plaatsvinden en een grondige restauratie van de benedenverdieping uit te voeren. Tijdens deze restauratie zou ook een verdere studie gebeuren naar de stabiliteit van het gebouw. In de loop van deze werken werd ontdekt dat er enkele jaren geleden vlak voor de voorgevel twee heel grote collectoren voor regenwater geplaatst werden. Hierdoor was de voorgevel instabiel geworden. Daarnaast bleek de voorgevel niet verankerd te zijn met de tussenmuren waardoor deze als een losstaand element heel makkelijk kon bewegen. Uit metingen bleek dit vooral onder invloed van de temperaturen te zijn. Beide problemen werden aangepakt door de funderingen te versterken met micropalen en een verbinding aan te brengen tussen de voorgevel en tussenmuren. Tijdens het versterken van de funderingen trad er nog een extra beweging op in de minst stabiele zone, ter hoogte van de aangebrachte regenwatercollectoren.

Nadat uit metingen bleek dat de voorgevel opnieuw een stabiele positie bereikt had kon de school opnieuw in gebruik genomen worden. Na ongeveer een jaar werden alle sensoren verwijderd.

Afspraak maken

Wil je meer te weten over monitoring of heb je zelf met zakkingen, scheefstanden of andere bewegingen te maken in een project? Maak dan afspraak.

PH BLOG

NIEUWSTE BLOGPOSTS IN KENNISBANK

  • Op weg naar een ILS voor pointclouds Publicatiedatum 25 oktober 2021 Inwinning van data moet aan banden worden gelegd. Ingewonnen data moet beter aansluiten op

  • Te veel informatie door 3D laserscanning? Monumentale gebouwen of objecten in stand houden, restaureren, renoveren of verbouwen is bijzonder werk. Niet alleen